Maandag 28/11/2022

Kwart meer gehandicapten met tegemoetkoming op tien jaar tijd

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

In 2012 kregen 318.679 personen met een handicap een tegemoetkoming uitbetaald. Dat zijn er 27 procent meer dan in 2003, toen er 231.000 rechthebbenden waren. Dat blijkt uit het jaarverslag van de directie-generaal (DG) Personen met een Handicap van de FOD Sociale Zekerheid. In totaal werd er vorig jaar 1,84 miljard euro uitbetaald aan personen met een handicap.

Toon Mast

De behandeling van de aanvragen voor een tegemoetkoming verloopt door de jaren heen steeds efficiënter en sneller. Was er in 2003 nog gemiddeld 9,7 maanden nodig, dan daalde die termijn vorig jaar naar gemiddeld 5,1 maanden. Een opmerkelijke realisatie in 2012 was de nieuwe procedure voor de aflevering van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Vroeger kreeg de aanvrager van een parkeerkaart een aanvraagformulier dat teruggestuurd diende te worden met een identiteitsfoto en een handtekening. Sinds maart 2012 vraagt de DG een elektronische identiteitsfoto op bij het Rijksregister. De aanvrager zet zijn handtekening op de kaart als hij die via de post heeft ontvangen.

Daardoor worden de parkeerkaarten voortaan dubbel zo snel afgeleverd, luidt het in het jaarverslag. Voor wie een erkende handicap heeft, is dat nu 4 weken in plaats van 9. Pijnpunt in 2012 bleek de bereikbaarheid van de DG Personen met een Handicap. Door de invoering van het gratis telefoonnummer 0800/987.99 in 2010 steeg het aantal oproepen per maand van 42.000 tot 76.000. Keerzijde van de medaille was dat slechts 23 procent van de binnenkomende oproepen werd beantwoord, zo bleek uit een audit van het call center. De gemiddelde wachttijd aan de telefoon vorig jaar bedroeg 6 minuten en 40 seconden.

Om het euvel te verhelpen, werd in januari van dit jaar een nieuwe website gelanceerd: www.handicap.fgov.be. Daar staat ook een online contactformulier op. De DG maakt zich sterk dat 97 procent van de vragen via het webformulier binnen de vijf dagen wordt beantwoord.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234