wetenschap
Kunnen oortjes en oordoppen de gehoorgang beschadigen?
Oordoppen en oortjes zijn niet meer weg te denken. We telefoneren, musiceren, vliegen, dansen en slapen ermee. Dus dat was even schrikken toen longarts en slaapexpert Reinier de Groot vorige week zaterdag in zusterkrant de Volkskrant zei dat oordopjes de gehoorgang kunnen beschadigen.
De kans daarop is zelfs vrij groot, aldus De Groot, die werd geciteerd in een artikel over snurken. "De huid in de gehoorgang is extreem dun en gevoelig", zegt De Groot in een nadere toelichting. "En een wondje in de gehoorgang vergroot de kans op een ontsteking aan de buitenkant van het oor."
Dat de huid in de gehoorgang heel dun en gevoelig is, daarover zijn alle deskundigen het eens. Er zit tussen de huid en het bot in het oor geen vet- of spierweefsel. Vergelijk het met je scheenbeen, waar een tik ook extra hard aankomt omdat er geen vet of spieren zitten om de klap te dempen. Maar dat een slaapdop of muziekdop of wat voor dop dan ook de huid kapot kan maken, heeft neus-keel-oorarts Rob van der Hulst van ziekenhuis Amstelland in Amstelveen nog nooit meegemaakt of van collega's gehoord.
"Of ze nu van mousse, foam of kneedbare wax gemaakt zijn. Of het nu muziekdragers, lawaaistoppers of slaapdoppen zijn: we zien nooit beschadigingen in de gehoorgang", zegt Van der Hulst.
Oordopjes zijn dus veilig, stelt de arts. "Ze komen niet verder dan het buitenste deel van de gehoorgang. Als je de gehoorgang in drieën deelt, komt de dop niet verder dan eenderde. En daar kunnen ze geen kwaad. Het enige nadeel is dat je je oorsmeer elke keer dat je zo'n dopje gebruikt iets verder je oor induwt. Dat moet niet, want oorsmeer beschermt je oor tegen invloeden van buiten. Denk aan het water onder de douche of tijdens het zwemmen."
Maar zelfs de gevaren van opstropend oorsmeer zijn een beetje theoretisch. Van der Hulst heeft nog nooit iemand onder het mes gehad omdat het oorsmeer problemen gaf door het gebruik van dopjes.
"Terwijl er honderdduizenden vrouwen zijn die elke nacht het snurken van hun man dempen met doppen. En wat te denken van al die mensen met een gehoorapparaat? Die hebben ook voortdurend doppen in. Net als al die jongeren die vastzitten aan hun gsm."
Nu hij toch in de krant komt, wil Van der Hulst juist een lans breken voor de lawaaidop - die veel schade voorkomt.
Nko-arts Pieter Mulder van het Nederlands Slaap Instituut maakt een kleine kanttekening. "Over het algemeen kunnen doppen geen kwaad", zegt hij. "Maar wie gevoelig is voor oorinfecties, moet de gehoorgang niet te lang afsluiten. Daarom is er voor ouderen met een gehoorapparaat de mogelijkheid gaatjes te laten boren in het oorstukje, zodat er toch lucht bij de huid van de gehoorgang komt."