Dinsdag 20/08/2019

Voeding

Krijgen we binnenkort gebakken lucht op ons bord?

Beeld ter illustratie. Beeld thinkstock

Kun je eten maken uit ‘lucht’? Volgens Solar Foods, een Fins bedrijf, kan het wel. Het is van plan om een proteïnepoeder, Solein, op de markt te brengen gemaakt uit CO2, water en elektriciteit. Dat meldt het World Economic Forum.

Het is een proteïnerijk goedje dat lijkt op bloem en dat voor de helft bestaat uit proteïnes, 5 tot 10 procent vet en 20 tot 25 procent koolhydraten. Het ziet en smaakt zoals bloem en het zou op termijn wel eens een populair ingrediënt kunnen worden. De lancering ervan staat gepland voor 2021.

Wellicht zal het initieel in de supermarkt komen naast de yoghurt en proteïneshakes. Solar Foods maakt Solein door CO2 uit de lucht te halen met een speciale technologie, en voegt daar vervolgens water, voedingsstoffen en vitamines aan toe. Het hele productieproces is klimaatneutraal. Zo maken ze voor 100 procent gebruik van hernieuwbare zonne-energie om een natuurlijke fermentatie te bekomen.

Bovendien wordt het product helemaal binnenskamers gemaakt, wat betekent dat Solar Foods niet afhankelijk is van landbouwgrond of gunstige weersomstandigheden.

Het Finse bedrijf werkt al samen met het Europese Ruimteagentschap (ESA). Het idee voor Solein zou trouwens door NASA ooit gelanceerd zijn. ESA ziet alvast opportuniteiten om zo'n proteïneproductie te brengen naar die gebieden die het door de klimaatverandering al moeilijk hebben om voedsel te produceren.

Het project ging van start in 2018, waarna de makers al snel een Europese goedkeuring kregen om het op de markt te brengen. Solar Foods zou naar eigen zeggen elk jaar twee miljoen maaltijden produceren met een omzet van 800 miljoen dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden