Vrijdag 19/07/2019

Kopieerbeveiliging op basis van laadtijd in PlayStation 4?

Beeld REUTERS

Er is een patentaanvraag van Sony aan het licht gekomen voor een opmerkelijke manier om piraterij tegen te gaan op basis van laadtijden. De aanvraag dateert uit augustus 2011, maar is pas een paar dagen geleden gepubliceerd.

Sony zou de laadtijden meten wanneer games voor de eerste keer worden opgestart, en zo de grenzen van toekomstige installatietijden vastleggen. Bij iedereen die de game koopt en opstart, wordt de laadtijd van de game vergeleken met de door Sony vastgelegde benchmark. Valt de laadtijd buiten deze grenzen, dan beschouwt het beveiligingsmechanisme het medium als een kopie en wordt de game niet gestart.

Sneller en trager
Het systeem kan verschillende soorten tijden meten: installatietijden, laadtijden en tijden van dataoverdracht. Voor de hand liggende piraterijmethodes die zo zouden gedetecteerd worden, zijn bijvoorbeeld kopies van optische schijfjes op harde schijven, omdat de laadtijden dan stukken korter zijn. Gekopieerde optische schijfjes zouden dan weer significant trager kunnen laden dan originele.

Onduidelijkheid
Het is nog niet duidelijk of en wanneer het patent zal worden toegewezen, en of Sony plannen heeft om de kopieerbeveiliging te gebruiken voor de PlayStation 4. Gamers zijn ook ongerust over de betrouwbaarheid van een dergelijk systeem voor gevallen waarin bijvoorbeeld stofjes de laadtijd van een schijfje vertragen.

Garanties
Het patent zou echter een tweede test voorzien bij schijfjes die het alarm doen afgaan, om zo na te gaan of je de game echt hebt gekocht of gewoon iemand bent met vettige vingers en vieze schijven. Er zou zelfs een 'voordeel van de twijfel'-optie zijn die rekening houdt met de reputatie van de persoon die de game probeert te spelen. Waarschijnlijk neemt het systeem dus geen drastische beslissingen op basis van een verdacht schijfje, maar zijn er pas gevolgen wanneer er vaak onregelmatigheden worden waargenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden