Donderdag 18/07/2019

Kooktip 1: Duo van dipsausjes met komkommer

Beeld UNKNOWN

Vier weken lang bekijkt Planet Watch de impact van vlees op ons milieu en onze gezondheid. In navolging van het concept van een veggiedag bieden we iedere week een vegetarisch menu aan. Verspreid over vijf dagen presenteren we eenvoudige recepten waarmee je op een dagje zonder vlees aan de slag kan.

1. KOMKOMMER -EN PERENDIP

Ingrediënten:
(voor 2 personen)
•1 rijpe peer
•1/2 komkommer
•2 eetlepels mayonaise
•anderhalve eetlepel witte yoghurt
•1 eetlepel room
•1 theelepel dijonmosterd
•1 theelepel citroensap
•witte peper
•zout

Bereiding:
- Schil de peer, was en ontpit de komkommer en snij ze allebei in kleine blokjes. Hou een eetlepel komkommerblokjes opzij voor de versiering.

- Voeg alle ingrediënten (behalve peper en zout) samen en meng ze goed door mekaar.

- Breng op smaak met peper en zout.

- Versier met de overgebleven komkommerblokjes. Lekker met kaaskoekjes of volkorencrackers.

Extra tips:
*Voor een iets stevigere saus, kan je er een geplet hardgekookt eitje onder mengen.
*Voor een meer uitgesproken smaak, roer je er een stukje blauwe schimmelkaas door.


2. TZATZIKI

Ingrediënten:
•1/2 komkommer
•1 teentje knoflook
•125 gram witte (of nog beter: Griekse) yoghurt
•halve theelepel azijn
•1 theelepel olijfolie
•witte peper
•zout

Bereiding:
- Was en ontpit de komkommer. Rasp hem met een grove rasp of snij hem in heel dunne sliertjes met een dunschiller. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

- Pers de knoflook. Giet het vocht bovenop de yoghurt weg.

- Voeg alle ingrediënten (behalve olie, peper en zout) samen in een kom en meng ze goed door mekaar. Voeg de olie als laatste toe en meng goed.

- Breng op smaak met peper en zout. Laat enkele uren trekken in de koelkast.

- Serveer met lookbrood of (eventueel geroosterd) Turks brood.

Extra tips:
Om de tzatziki extra lekker te maken, kan je er eventueel ook 1 tl verse dille en/of 1tl verse munt aan toevoegen.


MORGEN: Griekse salade


In samenwerking met CVO OPLEIDINGSCENTRUM MERCHTEM, volwassenenonderwijs, ruim aanbod cursussen Talen, Informatica, Kookcursussen, commercieel beleid, menselijk potentieel, mode en kleding, inrichten van de woning. KLIK HIER voor meer informatie over de opleidingen van het voorjaar.

Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden