Voedselverspilling
Koken met/zonder 'afval': het kan!
Zonde om nog langer aardappelschillen, wortelloof en bloemkoolbladeren in de gft-bak te dumpen. Want met het juiste recept is groenteafval best lekker. Althans toch volgens het nieuwe kookboek van de Boerinnenbond.
Een voorgerechtje met chips van aardappelschillen en guacamole van broccolistelen, gevolgd door soep van wortelloof, als hoofdgerecht gegrild vlees in combinatie met zoetzure bloemkoolbladeren en als afsluiter een dessertje op basis van appelschillen. Een vooruitstrevend viergangenmenu dat - aangezien de helft van de ingrediënten doorgaans op de composthoop belandt - amper iets kost en naar verluidt ook nog eens best lekker kan zijn.
Opgewarmde kost
Eigenlijk serveert het kookboek een beetje 'opgewarmde kost'. In tijden van voedselschaarste wisten onze voorouders maar al te goed wat er allemaal mee in de kookpotten kon. "De kennis over groenten van onze grootmoeders en hun oude recepten hebben we in een modern jasje gestopt", zegt kokkin Christel Delen. "In plaats van ze te telen in hun eigen tuin en zo veel plantenkennis op te doen, gaan de meeste Vlamingen hun groenten in de winkel halen. Ze weten niet meer hoe een plant in elkaar steekt."
Toch was het bij de Boerinnenbond ook experimenteren. "Sommige groenten zijn echt flauw van smaak en hebben we flink bijgekruid. Van het wortelloof zijn de blaadjes ideaal voor een pesto, maar smaken de takjes dan weer ongelooflijk bitter."
Hoe goedbedoeld ook: de kans is klein dat er met dit boek een bestseller zoals Ons Kookboek - 3 miljoen exemplaren - inzit. "We beseffen wel dat we de mensen hier echt warm voor moeten maken, dus de opbrengst is bijkomstig", klinkt het. "Het doel is dat mensen gaan nadenken over wat ze wegsmijten." Alvast nog één argument dat pleit voor pizza met radijsjesblad of chocoladevenkelcake: een gezin dat zijn voedselafvalberg tot een minimum herleidt, bespaart volgens KVLV jaarlijks 180 euro.
Salade van wortelgroenten met spek en parmezaanse kaas
Ingrediënten (4 pers.):
9 radijsjes met loof, 1 kleine rauwe biet met bladeren, 2 wortelen, 75 g veldsla, 50 g pijnboompitten, 200 g zoute spekreepjes, 100 g Parmezaanse kaasschilfers.
Voor de dressing:
2 theelepels mosterd, 2 theelepels vloeibare honing, 1 klein knoflookteentje, 2 eetlepels sherryazijn, 4 eetlepels olijfolie, peper, zout
Bereiding: Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Snijd de radijsjes in dunne schijfjes en snijd de bladeren grof. Snijd de bietenbladeren zeer fijn. Rasp de biet en de wortelen. Bak de spekreepjes en laat uitlekken op keukenpapier. Klop voor de dressing alle ingrediënten onder elkaar. Meng de veldsla, radijsjesloof, bietenloof, wortel en rode biet voorzichtig met de dressing. Strooi er de pijnboompitten, spekreepjes en Parmezaanse kaasschilfers over. Dien onmiddellijk op.