Dinsdag 25/02/2020

Update

KMI heft code oranje voor onweer op

Beeld Twitter

Het voorspelde onweer lijkt over zijn hoogtepunt heen. Het KMI heeft de 'code oranje' die sinds vanochtend in het hele land behalve de kuststreek van kracht was, opgeheven. In de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant geldt wel nog een 'code geel' tot ongeveer 19 uur vanavond. Het KMI verwacht vanavond geen noodweer meer en dus wordt het nummer 1722 gedesactiveerd.

Het KMI voorspelde voor vandaag zwaar onweer, met kans op veel neerslag op korte tijd, hagel en windstoten. De 'code oranje' gold voor het hele land behalve de kuststreek, maar is intussen op de meeste plaatsen afgezwakt tot een 'code geel'. Dat betekent dat er wel nog altijd plaatselijk kans is op onweer, met mogelijk intense regen, hagel, blikseminslagen of felle rukwinden.

De waarschuwing geldt nog tot ongeveer 19 uur deze avond op de meeste plaatsen in het land. Voor West-Vlaanderen is het KMI al opnieuw overgeschakeld op een 'code groen', wat betekent dat er "geen significante problemen worden verwacht ten gevolge van onweer".

Impressionante wolkenformatie Libin (LUX)Beeld Gert Ottens en NoodweerBenelux

Noodnummer
De FOD Binnenlandse Zaken heeft vandaag beslist om het nummer 1722 te activeren. Het nummer 1722 is sinds 1 augustus actief. Het kan worden gebeld voor niet-dringende interventies van de brandweer tijdens een storm of wateroverlast, en dient om het nummer 112 te ontlasten.

"Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt", legt de FOD uit. "Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen."

Het nummer kreeg in de loop van de dag een tachtigal oproepen binnen. Ongeveer de helft daarvan was afkomstig uit West-Vlaanderen, zegt Binnenlandse Zaken. Het nummer 1722 is sinds 1 augustus actief. Mensen kunnen er terecht voor niet-dringende interventies van de brandweer tijdens een storm of voor wateroverlast. Bedoeling is het noodnummer 112 te ontlasten.

Dat is volgens minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ook gelukt. "Het zorgt ervoor dat de nummers 112-100-101 niet overbelast raken en vrij blijven voor echte noodoproepen. Hoewel er ook op deze nummers nog oproepen binnenkomen in verband met het noodweer, is het duidelijk dat het nummer 1722 snel bekendheid krijgt", aldus de vicepremier.

In de loop van de dag liepen zowat 80 oproepen binnen, waarvan ongeveer de helft in West-Vlaanderen. Dat aantal kan nog oplopen: de waarschuwing van het KMI geldt nog tot vanavond. Na het noodweer wordt het nummer 1722 automatisch weer gedeactiveerd.

Voorspelling komende dagen
Deze avond trekken de laatste onweders weg richting Duitsland. Het wordt dan overal droog en lichtbewolkt tot helder. Op sommige plaatsen kunnen later in de nacht nevel en mistbanken ontstaan. Het kwik daalt tot rond 9 graden in Hoog-België, tot rond 13 graden in het centrum en tot rond 16 graden aan zee. De matige westenwind wordt zwak uit het zuidwesten.

Morgen blijft het droog en begint de dag op veel plaatsen grijs met nevel, mist of laaghangende bewolking. Later wordt het overal zonnig met stapelwolken in het binnenland. De maxima liggen tussen 20 graden in de Hoge Ardennen en 24 graden op de meeste plaatsen in Vlaanderen. Vanavond en in de nacht naar donderdag blijft het droog en rustig met brede opklaringen. In het tweede deel van de nacht komt er meer middelhoge en hoge bewolking toe in het westen van het land. De minima liggen tussen 12 graden in de Ardennen en 17 graden aan zee.

Donderdag begint nog droog met opklaringen in het centrum en het oosten van het land. Een regenzone bereikt in de loop van de voormiddag de kust en blijft over de noordwestelijke helft van het land slepen. In het zuidoosten van het land komt er wel meer bewolking, maar het blijft er grotendeels droog. De maxima schommelen tussen 20 graden aan de kust en 25 graden in de Kempen.

Vrijdag is het wisselvallig met perioden met regen of buien en kans op onweer. De maxima schommelen tussen 19 en 23 graden.

Live bliksemdetectie voor België | noodweer.be

Onweer op komst? Voeg deze live bliksemdetectie toe aan uw favorieten en kijk geregeld of het onweer zich in uw omgeving ontwikkelt ! Op deze manier hoeft u nooit geen ontlading meer te missen. Volg ons tijdens hevige buien - noodweer - extreem weer op Facebook en Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234