Donderdag 28/05/2020

Klimaat

‘Klimaatverandering zal de armsten het hardst treffen’

De Internationale Federatie van het Rode Kruis leverde hulp aan de getroffen gebieden in de Bahamas na de doortocht van orkaan Dorian begin september. Beeld EPA

Twee miljoen mensen hebben per week nood aan humanitaire hulp door de klimaatopwarming. Dat heeft de Internationale Federatie van het Rode Kruis in een nieuw rapport gewaarschuwd aan de VN, zo schrijft The Guardian. ‘Het extreme weer begint een ondraaglijke tol te eisen.’

“Het aantal mensen die nood hebben aan humanitaire hulp zal de komende dertig jaar verdubbelen van 108 miljoen naar 200 miljoen als overheden niets ondernemen", zegt de grootste humanitaire organisatie. De Internationale Federatie van het Rode Kruis en Red Crescent Societies (IFRC) heeft een prognose voor de komende decennia klaar die ze in een rapport ‘The Cost of Doing Nothing’ aan de VN hebben voorgesteld. 

Ook de kosten om hulp uit te sturen, dreigen te stijgen. “Tegen het einde van het volgende decennium zal het huidige bedrag van geldschieters en donaties, dat nu ruim drie miljard euro bedraagt, moeten stijgen tot minstens 18 miljard euro per jaar”, verduidelijkt het IFRC. “Naar schatting zal het aantal mensen die getroffen worden door rampen zoals stormen, overstromingen, droogte en andere extreme weersomstandigheden, blijven stijgen.”

Francesco Rocca, hoofd van het IFRC: “Het rapport bevestigt de impact die de klimaatverandering veroorzaakt en zal blijven hebben op de kwetsbaarste mensen in de wereld. Zij betalen de prijs voor de verandering die wij niet uitvoeren. Het is ontoelaatbaar.”

Gebrek aan middelen

Hij sprak de VN aan over de druk die klimaatgerelateerde rampen leggen op humanitaire organisaties. “Wereldwijd zijn de meeste humanitaire projecten al ondergefinancierd. Het is onrealistisch om te verwachten dat het huidige systeem in staat is om de enorme toename van mensen in nood te helpen”, zei hij. 

Met adequate uitgaven, inspanningen om de veerkracht van kwetsbare mensen te vergroten en maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zouden het aantal mensen dat betrokken geraakt bij klimaatgerelateerde rampen drastisch kunnen verminderen, zo blijkt uit het verslag. Als er snel wordt ingegrepen, zouden slechts tien miljoen mensen per jaar humanitaire hulp nodig hebben in 2050, wat slechts een fractie is van de honderd miljoen mensen die momenteel getroffen worden door klimaatproblemen.

Gemakkelijke maatregelen

Sommige van de maatregelen die nodig zijn om een ramp te voorkomen, zijn relatief low-tech en goedkoop om te implementeren. Vroegtijdige waarschuwingssystemen voor overstromingen en stormen en toegang tot weersvoorspellingen in afgelegen gebieden kunnen de paraatheid verbeteren, zegt het rapport. Het herstel van natuurlijke voorzieningen zoals mangrovemoerassen en wetlands kan bescherming bieden tegen overstromingen aan de kust en in de rivieren en een duurzame boombedekking op hellingen kan aardverschuivingen voorkomen.

“We hebben nu de kans om iets te doen. Door te investeren in het klimaat en de risico’s te beperken, kunnen we een toekomst vermijden die wordt gekenmerkt door een escalatie van mensen in nood en een enorme stijging van de kosten voor humanitaire respons. Daarin moeten we nu investereren", zegt Rocca. 

De armsten eerst

Een woordvoerder van het Britse ministerie voor Internationale Ontwikkeling zegt dat het klimaat al hoog op de agenda stond en dat het geld voor buitenlandse hulp wordt besteed aan projecten die gericht klimaatrampen voorkomen. “Klimaatverandering is de grootste uitdaging waar de wereld voor staat en het zal de armsten het hardst treffen”, zei de woordvoerder. “De aanpak van de klimaatverandering en de bescherming van ons milieu is topprioriteit. We werken eraan om de armste gemeenschappen beter voor te bereiden op rampen en beter in staat te stellen om de gevolgen van rampen op te vangen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234