Global Warming
Klimaatverandering vermindert de kans op kwakkelzomers niet
Wie hoop koesterde op lange, hete zomers door de klimaatverandering, mag die verwachtingen alvast opbergen. Want ondanks de opwarming van de aarde staan ons nog vele kwakkelzomers, zoals deze, te wachten. Dat stellen Britse en Duitse onderzoekers in een nieuwe studie.
In het algemeen zullen de zomertemperaturen in de loop van deze eeuw stijgen, stelt de studie, die verscheen in Nature Geoscience. Maar het zijn willekeurige verschuivingen in de Atlantische stormbanen die bepalen of onze zomers warm en zonnig of koud en nat zijn.
Dat de opwarming van de aarde zich niet overal ter wereld simpelweg zal vertalen in hogere temperaturen, zal niemand verbazen. Maar wat de gevolgen op regionaal niveau zullen zijn, is nog een groot vraagstuk.
Op basis van gegevens van de voorbije duizend jaar maakt de nieuwe studie een prognose van de toekomstige zomers in Europa. De onderzoekers zochten naar een verband tussen temperatuurschommelingen en diverse externe factoren, zoals broeikasgassen, vulkaanuitbarstingen en zonneschijn, en interne factoren zoals El Niño.
Stormbaan
Als ze keken naar de temperatuurverschillen tussen Noord- en Zuid-Europa, bleken die vooral beïnvloed te worden door de positie van de stormbaan in de Atlantische Oceaan, waarlangs stormen zich ontwikkelen en voortbewegen. Wanneer de stormbaan afweek naar het noorden, beleefden het noorden van het continent en het Verenigd Koninkrijk een natte zomer terwijl het in Zuid-Europa heet en droog was. Verplaatste de stormbaan zich zuidwaarts, dan was het bij ons zonnig en warm.
"De positie van de stormbaan die vanuit de Atlantische Oceaan Europa bereikt, staat los van klimaatbeïnvloedende factoren zoals de uitstoot van broeikasgassen", zegt onderzoeker Mary Gagen van de universiteit van Swansea. Hoewel de temperaturen in het algemeen genomen zullen stijgen, zullen dergelijke factoren ervoor zorgen dat we ook in de toekomst nu eens een warme en dan weer een kwakkelzomer hebben, aldus de auteurs.