Donderdag 23/03/2023

Klimaattop: geen consensus tussen meerderheid en oppositie over Belgisch mandaat

null Beeld ANP
Beeld ANP

Meerderheid en oppositie zijn het gisteren niet eens geraakt over een resolutie waarin het Belgisch standpunt wordt bepaald met het oog op de Klimaatconferentie van Parijs. De MR, die de tekst indiende, is tevreden over de hoge mate van ambitie die in de tekst vervat zit - een standpunt dat de oppositie absoluut niet deelt.

Een klimaatakkoord tussen de verschillende regeringen is er zoals bekend nog niet. De Klimaatconferentie gaat in december van start in de Franse hoofdstad. In de aanloop naar die bijeenkomst dienden de Franstalige liberalen vorige maand een resolutie in. Verschillende amendementen zagen het levenslicht en terwijl verschillende overwegingnemingen van de resolutie konden worden aangepast, was dat niet het geval voor de vragen die aan de regering werden gericht.

Ambitieus mandaat
Niettemin meent Damien Thiéry (MR) dat het parlement "een duidelijk en ambitieus mandaat" geeft. "Onze ambitie ligt hoog: een stijging van de gemiddelde temperatuur tussen 1,5 en 2 graden Celsius tegen 2100", luidt het in een mededeling. Ook vraagt het parlement dat het akkoord van Parijs elke vijf jaar kan worden bijgestuurd.

Ontevredenheid bij groenen
"Dit resultaat is rampzalig. Het bewijst dat deze meerderheid apathisch is voor het klimaat", luidt het daarentegen bij fractieleider Jean-Marc Nollet van Ecolo-Groen. "De werken waren nochtans goed begonnen, maar toen is de N-VA erbij gekomen en is de MR plat op de buik gegaan. Deze regering zal zich belachelijk maken in Parijs".

Het groene Kamerlid ziet weliswaar een aantal positieve punten, maar vindt het niet kunnen dat de resolutie de Belgische bijdrage aan het energietransitiefonds voor de zuidelijke landen plafonneert op 50 miljoen euro, terwijl de Belgische onderhandelaar 250 miljoen euro naar voren schoof. Ook weigerde de meerderheid dat bedrag als "complementair" aan de middelen die al worden vrijgemaakt binnen de ontwikkelingssamenwerking te bestempelen. Ook merkt Nollet op dat er geen datum wordt bepaald waarop 100 procent hernieuwbare energie moet worden bereikt en dat de doelstellingen voor 2030 niet zijn opgekrikt. Andere struikelblokken slaan op de Tobintaks, net als de sociale en milieuclausules rond openbare aanbestedingen.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234