Dinsdag 21/05/2019

Klimaatmails blijven donkere wolken boven Kopenhagen

Beeld UNKNOWN

De beruchte klimaatmails hangen als donkere wolken boven de klimaattop in Kopenhagen. Wetenschappers en onderhandelaars zijn woedend en noemen de gehackte mails een poging om op de publieke opinie in te werken. Saoedi-Arabië vraagt nu een onderzoek naar de klacht dat de gegevens gemanipuleerd zijn om de klimaatverandering te overdrijven.

Wie hoopte dat de hele kwestie stilletjes zou overwaaien, komt bedrogen uit. Vorige maand gingen hackers aan de haal met de mails van professoren van de universiteit van East Anglia die zouden bewijzen dat er geknoeid werd belangrijke klimaatgegevens. De zogenaamde 'Climategate' was een belangrijk gespreksonderwerp op de eerste dag van de klimaatconferentie. "Sommige mensen vinden het blijkbaar niet gepast om het onvermijdelijke van de theorie te aanvaarden", zegt Rajendra Pachauri, hoofd van het IPCC.

Vertraagde opwarming

Ook VN-klimaatchef Yvo De Boer verdedigde de gegevens van het IPCC. Het rapport uit 2007 werd zelfs bekroond met de Nobelprijs. "Het IPCC is het meest zorgvuldige wetenschappelijke rapport dat we hebben", zei hij. Uit de mails blijkt de frustratie van wetenschappers die niet begrijpen waarom er een vertraging van de opwarming in de gegevens zit. Vooral in de Verenigde Staten zorgen de mails voor veel controverse. Daar zijn veel politici blij met iedere mogelijkheid om een klimaatplan te ondermijnen.

Saoedi-Arabië

Ook Saoedi-Arabië wil zich niet zomaar neerleggen bij de mailkwestie. "We vertrouwen niet meer in de klimaatwetenschap. Zeker nu we een akkoord gaan afsluiten dat heel zwaar op onze economie gaat wegen", zegt Mohammed al-Sabban, de toponderhandelaar van het land. Hij eist dan ook een grondig onderzoek naar de gegevens.

Pachauri gelooft ondanks alle heisa dat de 'Climategate' de opinie van de bevolking niet zal beïnvloeden. "Ik vraag me enkel af wie hier achter zit", zegt hij. "We moeten de schuldigen vatten." (gb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.