Zaterdag 20/07/2019

'Kleinste potvis' gespot voor kust van Oostende

Rechts: foto's van het dier waargenomen op 22 januari; links boven een Kleinste potvis (foto Hannah Jones; niet het dier van 22 januari), links onder een Bruinvis (foto Peter Evans). Beeld Natuurpunt

Voor de kust van Oostende werd op 22 januari voor het eerst in het Belgisch deel van de Noordzee een 'kleinste potvis' gezien. Het dier kon worden gefotografeerd en de determinatie werd door experts bevestigd, meldt Natuurpunt.

De waarneming gebeurde tijdens een trip van vzw North Sea Pelagics, een organisatie die het publiek de kans geeft om zeezoogdieren en zeevogels waar te nemen. "Ter hoogte van de Kwintebank (voor de kust van Oostende) werd een walvisachtige waargenomen waarvan onmiddellijk duidelijk was dat het niet om een bruinvis ging", zeggen Jeremy Demey (North Sea Pelagics vzw) en Jan Haelters (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen). "Het dier was groter, de vorm van de rugvin stemde niet overeen met die van een bruinvis en ook het gedrag deed niet meteen aan een bruinvis denken."

Experts
Een aantal experts bekeek de beelden en ze kwamen, onafhankelijk van elkaar, tot de conclusie dat het om een 'kleinste potvis' ging. "De inplanting, vorm en grootte van de rugvin en ook het stompe voorhoofd en de afstand van de rugvin tot de kop bleken voldoende om de determinatie hard te maken", aldus Demey en Haelters.

Verwant aan dwergpotvis
De compacte tandwalvis, die maximaal 2,7 meter wordt en een opvallende rugvin heeft, is nauw verwant aan de dwergpotvis.

Normaal in (sub)tropische wateren
In tegenstelling tot die laatste soort, waarvan het aantal strandingen in het Verenigd Koninkrijk aan het stijgen is, zijn waarnemingen van 'kleinste potvis' in de Noordzee erg uitzonderlijk, benadrukken Demey en Haelters. De 'kleinste potvis' komt normaal voor in subtropische en tropische wateren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden