Dinsdag 29/11/2022

Wetenschap

Kinderen halen geen hoger cijfer door ritalin

null Beeld Hollandse Hoogte / marlieswessels.nl
Beeld Hollandse Hoogte / marlieswessels.nl

Van ADHD-medicijnen presteren kinderen niet beter op school. Neuropsychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam adviseren artsen daarom geen middelen als ritalin of concerta meer voor te schrijven met het oog op de leerprestaties.

Margreet Vermeulen

Dat is een belangrijk signaal aan ouders die om ritalin vragen om de leerprestaties van hun kinderen te verbeteren.

Opvallend is dat ADHD-medicatie wel bij 70 procent van de kinderen positieve effecten heeft op het gedrag. Medicatie remt de hyperactiviteit en bevordert de concentratie. Maar dat vertaalt zich niet in betere scores. Medicatie vergroot wel de productiviteit, in de zin dat kinderen meer lees- en rekenopdrachten afronden als ze medicatie krijgen. Maar ook dat vertaalt zich niet in mooiere cijfers.

Rekenen

De onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam baseren zich op een nieuwe studie waarin zij 41 bestaande onderzoeken bij 2.102 kinderen analyseerden. Daaruit bleek dat kinderen na een paar dagen tot een paar weken slikken niet beter lezen of spellen dan kinderen die een neppil kregen. De kwaliteit van rekenen gaat iets vooruit. "Maar dat is verwaarloosbaar, niet te vertalen in extra punten voor een proefwerk of op een rapport", aldus onderzoeker Anne Fleur Kortekaas-Rijlaarsdam van de VU.

Het is de eerste keer dat de kortetermijneffecten van ADHD-medicijnen zijn uitgesplitst naar verschillende schoolvakken. "Dat is belangrijk", vindt Kortekaas-Rijlaarsdam, omdat je voor rekenen andere vaardigheden nodig hebt dan voor lezen en spellen. Het zou kunnen dat de ene vaardigheid er door methylfenidaat, het werkbare bestanddeel in ritalin en concerta, wel op vooruitgaat en de andere vaardigheid niet.

ADHD-expert en psychiater Jan Buitelaar van het universitair medisch centrum Radboud, niet betrokken bij de studie, reageert: "Kinderen worden niet slimmer van medicatie, om het maar even simpel te formuleren. Dat had ik overigens wel verwacht. Op z'n best maken medicijnen het iets makkelijker eruit te halen wat erin zit."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234