Vrijdag 09/12/2022

NieuwsKernenergie

Kernenergie en gas? Volgens nieuw voorstel van de Europese Commissie zijn ze ‘groen’

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Europese Commissie wil kernenergie en gas onder voorwaarden als ‘groen’ bestempelen, zo blijkt een conceptvoorstel van de Commissie. Over de kwestie werd de afgelopen maanden een felle politieke strijd gevoerd.

Peter Giesen

Kernenergie krijgt het label groen als een centrale aan allerlei technische eisen voldoet en een geloofwaardig plan heeft voor de verwerking van haar nucleaire afval. Gascentrales worden alleen als groen erkend als zij onder een limiet aan CO2-uitstoot blijven.

Daarmee erkent de Commissie kernenergie en gas als tijdelijke, ‘transitionele’ vormen van groene energie, op weg naar een klimaatneutraal Europa in 2050. Voor nieuwe kerncentrales vervalt het groene label in 2045, voor nieuwe gascentrales in 2030.

Labels

Het voorstel, dat waarschijnlijk in de loop van deze maand officieel gepresenteerd zal worden, maakt deel uit van de zogeheten taxonomie die de Europese Unie wil invoeren. In deze taxonomie worden alle vormen van energieopwekking gelabeld als duurzaam of minder duurzaam.

De EU hoopte hiermee tegemoet te komen aan de wens van beleggers, zoals pensioenfondsen, die vaak op zoek zijn naar duurzame beleggingen. De taxonomie moet een einde maken aan ‘groenwassen’, het investeren in projecten met een groen label die in werkelijkheid niet aan de milieueisen voldoen. De taxonomie kan helpen bij het aantrekken van kapitaal voor investeringen in duurzame energie, hetgeen van belang is voor de EU die in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

Strijd

De afgelopen maanden werd binnen de EU een felle politieke strijd gevoerd over kernenergie en gas. Een groep landen onder aanvoering van Frankrijk wilde dat kernenergie als groen zou worden bestempeld, omdat kerncentrales geen CO2 uitstoten. Maar volgens critici, onder wie de Groenen in het Europees Parlement, is kernenergie niet duurzaam omdat zij wordt opgewekt met de eindige grondstof uranium. Bovendien produceren kerncentrales nucleair afval.

Ook gas is een grondstof die uitgeput kan raken. Bij de opwekking van elektriciteit door gas wordt CO2 uitgestoten. Maar volgens lidstaten in Zuid- en Oost-Europa zijn gascentrales aanzienlijk minder vervuilend dan kolencentrales. Zij vinden gas voorlopig onmisbaar in de overgang naar werkelijk duurzame vormen van energie, zoals zon en wind.

De Commissie heeft nu bepaald dat gascentrales die aan bepaalde voorwaarden voldoen groen mogen worden genoemd. Zo mogen zij niet meer dan 270 gram CO2 per kilowattuur uitstoten. Adviseurs van de EU hadden een limiet van 100 gram aanbevolen. Het conceptvoorstel zal nu bestudeerd worden door de lidstaten en een panel van experts. Later deze maand zal de Commissie met een definitief voorstel komen. De lidstaten en het Europees Parlement kunnen na de presentatie van het voorstel wel bezwaar maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234