Maandag 25/10/2021

“Juridische obstakels verhinderen vooralsnog oprichting van ziekenhuisnetwerken”

Ziekenhuizen moeten zich vanaf 2020 in klinische netwerken organiseren. Bedoeling is dat de ziekenhuizen in die netwerken beter gaan samenwerken en dat moet ervoor zorgen dat het systeem betaalbaar blijft en dat tegelijk de zorg voor de patiënt verbetert. Beeld Thinkstock
Ziekenhuizen moeten zich vanaf 2020 in klinische netwerken organiseren. Bedoeling is dat de ziekenhuizen in die netwerken beter gaan samenwerken en dat moet ervoor zorgen dat het systeem betaalbaar blijft en dat tegelijk de zorg voor de patiënt verbetert.Beeld Thinkstock

Er zijn nog een aantal juridische obstakels voor de ziekenhuisnetwerken die tegen 2020 opgericht moeten zijn. Dat stelt juridisch expert Filip Dewallens in het vakblad De Specialist. Hij stelt dat de netwerken onderhevig zijn aan de antitrustwetgeving en de mededingingsregels.

Ziekenhuizen moeten zich vanaf 2020 in klinische netwerken organiseren. Bedoeling is dat de ziekenhuizen in die netwerken beter gaan samenwerken en dat moet ervoor zorgen dat het systeem betaalbaar blijft en dat tegelijk de zorg voor de patiënt verbetert. Die patiënt zal voor de basiszorg terecht blijven kunnen bij een ziekenhuis in de buurt, maar meer gespecialiseerde zorg (denk bv. aan beenmergtransplantaties) zal geconcentreerd worden in gespecialiseerde ziekenhuizen.

De commissie Volksgezondheid van de Kamer keurde daarvoor eind vorige maand een wetsontwerp goed, maar dat houdt geen rekening met de toetsing bij de Raad voor Mededinging, stelt Dewallens.

Antitrustwetgeving

De mededingingsregels verbieden ondernemingen namelijk om afspraken te maken die onderlinge concurrentie beperken. Daarnaast is er nog de antitrustwetgeving, waarmee men probeert te voorkomen dat ondernemingen te veel macht krijgen, waar de ziekenhuisnetwerken ook onder vallen. Het komt er dus op neer dat afspraken over prijzen en de marktverdeling verboden zijn. Ziekenhuizen die wel onderling afspraken maken, kunnen boetes krijgen die oplopen tot 10 procent van de omzet.

Volgens Dewallens zullen de patiëntenbelangen, de rechten van de ziekenhuisartsen, de kostprijs voor de ziekteverzekering en de voordelen van de concurrentiebeperking tegen elkaar afgewogen moeten worden. Hij voorspelt dat het een evenwichtsoefening zal worden, want bepaalde afspraken zullen moeilijk te rechtvaardigen zijn, zoals die over de ereloonsupplementen.

Belgische mededingingsautoriteit

Verder zullen de ziekenhuisnetwerken het fiat moeten krijgen van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). In onze buurlanden is dat ook zo en in Duitsland kregen bijvoorbeeld niet alle netwerken een toelating.

Dewallens besluit dat er "wellicht geen reden tot paniek is", maar stelt wel dat het belangrijk is om een aantal reflexen aan te kweken en tijdig de nodige analyses te doen voordat er "zorgstrategische afspraken" gemaakt worden voor een netwerk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234