Zaterdag 16/10/2021

Dag van de Zorg

John Crombez: "Elk greintje menselijkheid in de zorg is verdwenen en dat is de schuld van Jo Vandeurzen"

null Beeld belga
Beeld belga

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft in een interview met De Zondag hard uitgehaald naar het beleid van de Vlaamse regering, naar aanleiding van de Dag van de Zorg. Volgens Crombez is elk greintje menselijkheid in de zorg verdwenen en is dat de schuld van minister Jo Vandeurzen (CD&V), die komaf heeft gemaakt met het normale groeitraject van de middelen voor Welzijn.

"Dat betekent: minder investeren. Dan krijg je drama's", klinkt het. Vandeurzen staat volgens de sp.a-voorzitter onder druk van de N-VA, "dat sinds 2010 extreemrechts is wat zorg betreft".

Niet alleen de besparingen, ook de 'sluipende privatisering' wordt gehekeld door Crombez. "Dat gebeurt onder het mom van vermaatschappelijking en is een regelrechte ramp. Dit neigt naar het Amerikaanse model."

"Problemen geminimaliseerd"

Zowel de kwaliteit als de betaalbaarheid van de zorg brokkelt snel af in Vlaanderen, meent de voorzitter van de Vlaamse socialisten. Zijn partij vraagt concreet een onderzoek naar de werking van de administratie Jongerenwelzijn. Volgens Crombez loopt daar "van alles" fout, maar worden de problemen geminimaliseerd door Vandeurzen en de administratie. "Dat is gewoon schandalig. Ik heb het ermee gehad."

De uitbreiding van de jeugdhulp tot 25 jaar noemt de sp.a-voorzitter dan weer "window dressing". En ook de manier waarop Vandeurzen de persoonsgebonden financiering in de gehandicaptenzorg invoerde, krijgt ervan langs. "Het principe was goed, maar er waren onvoldoende middelen om dat in te voeren. Hij had moeten wachten of voldoende budget vrijmaken (...) Niets is erger dan een goed idee dat helemaal verkloot wordt."

Bevoegdheden

Crombez wijst erop dat een Vlaams minister van Welzijn nooit eerder zo veel bevoegdheden had als nu. Het budget is gestegen tot meer dan 10 miljard euro. "Dat is ongezien. Dan moet je geen excuses inroepen."

170 organisaties zetten hun deuren open voor het grote publiek

Naar aanleiding van de Dag van de Zorg zetten vandaag trouwens zo'n 170 organisaties uit de zorgsector hun deuren open voor het grote publiek. De bedoeling is niet alleen om de sector bekender te maken, maar ook om de duizenden zorgverleners in de bloemetjes te zetten.

Medische spitstechnologie

Vandeurzen opende de Dag van de Zorg bij MedTech Flanders in Gent, een netwerk van 19 Vlaamse kmo's dat zich toelegt op medische spitstechnologie. De minister benadrukte daar dat samenwerking op alle domeinen (overheden, ondernemers, gebruikers, mantelzorgers...) dé grote uitdaging voor de sector vormt. Nog meer samenwerken en innovatie op de werkvloer moet ook het werken in de zorgsector weer meer werkbaar maken.

"Het MedTech-netwerk is een voorbeeld van de manier waarop zeer gespecialiseerde kwaliteitskennis over de 19 kmo's kan worden gedeeld. Dit voorbeeld biedt perspectieven voor de zorg- en welzijnsorganisaties, als oplossing voor de verspreiding van vele deeltijdse jobs in de sector", luidt het. "Het is de ambitie om in de nabije toekomst met deze nieuwe mogelijkheden aan de slag te gaan, waardoor het delen van kennis en expertise of van faciliteiten en ICT voluit mogelijk zijn. Dit moet maken dat de kwaliteit en de dienstverlening in de zorg nog verder kunnen verbeteren. Tegelijk dragen deze ontwikkelingen bij tot het welbevinden van de zorg- en welzijnsverleners, én van de zorgvragers."

Tovertafel voor dementerenden

Vandeurzen (CD&V) heeft ook een bezoek gebracht aan de zorgcampus Corsala in Beringen, waar in het woonzorgcentrum als een van de eerste Limburgse centra een "Tovertafel" in gebruik wordt genomen.

"Dat is een speels product voor ouderen in de midden- tot late fase van dementie. Lichtprojecties op tafel zorgen voor interactieve spellen, die op hand- en armbewegingen reageren. Het stimuleert ouderen in zowel fysieke activiteit als sociale interactie", aldus Hilal Yalçin (CD&V), OCMW-voorzitster in Beringen.

De Tovertafel is een kastje dat boven de eettafel aan het plafond hangt. Daarin bevinden zich een beamer, infraroodsensoren, een luidspreker en een processor, die spellen aansturen en projecteren op de tafel. De bewoners merken het kastje nauwelijks op. Een voorbeeld van een spel is Bladeren, waarbij een windvlaag de tafel met bladeren bedekt en waarbij men met de hand de tafel kan proberen schoonvegen. Bij Strandbal is het mogelijk om een geprojecteerde bal over de tafel te laten rollen.

Minister Vandeurzen bezocht verder een assistentiewoning, een bewonerskamer in het woonzorgcentrum, het dagverzorgingscentrum en het dienstencentrum De Klitsberg.

Dag van de Zorg lokt 200.000 bezoekers

De Dag van de Zorg heeft in totaal vandaag naar schatting zowat 200.000 mensen getrokken. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. "We zijn tevreden over het aantal bezoekers", zegt de organisatie. Die is van oordeel dat de weergoden hen gunstig gezind waren. "Is het weer heel goed, dan trekken de mensen naar de terrasjes. Is het heel slecht, dan komen ze niet buiten." Grote publiekstrekkers waren onder meer het AZ Delta in Roeselare en MedTech Flanders in Gent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234