Donderdag 22/08/2019

Je vingerafdruk verraadt cocaïnegebruik

Illustratiebeeld. Beeld THINKSTOCK

Je vinger kan verraden of je coke hebt gebruikt of zelfs hebt aangeraakt. Tot die conclusie kwam Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) na onderzoek in samenwerking met de Britse Universiteit van Surrey. Zij hebben nu een methode ontwikkeld om via een test met vingerafdrukken cokegebruik te achterhalen.

Je vinger laat een spoor achter dat voornamelijk bestaat uit eiwitten, aminozuren en cholesterol. Wanneer je cocaïne hebt gebruikt of hebt aangeraakt, worden er echter ook andere stoffen in aangetroffen. Het NFI en de Britse Universiteit van Surrey hebben daarom een methode ontwikkeld om via een eenvoudige vingerspoortest de aanwezigheid van cocaïne na te gaan.

Het onderscheid tussen gebruik en aanraking is duidelijk. Wanneer de cocaïne is opgenomen door het lichaam, verandert de cocaïne van structuur en scheidt het lichaam typische omzettingsstoffen af. Als de drug slechts is aangeraakt, is de cocaïne onveranderd terug te vinden.

Voordelen
Volgens Marcel de Puit, vingerspoordeskundige van het NFI, zijn er vele voordelen aan de methode verbonden. Zo is er niet langer bloed of speeksel nodig om te testen op de drug. Dat materiaal is immers soms niet voor handen en de tests met bloed of speeksel geven niet altijd uitsluitsel. "Bij een ongeval weet je bijvoorbeeld niet zeker of de verdachte op het moment van het ongeluk onder invloed was. Als je echter op basis van een vingerspoor op de versnellingspook cocaïne kan vaststellen, sta je veel sterker", zegt de Puit.

Bovendien is het onmogelijk om de test te vervalsen. Het kan daarom ook gebruikt worden in zaken tegen drugskoeriers. "Als iemand beweert dat de drugs in zijn tas zijn gestopt en dat hij van niks wist, heeft hij wel wat uit te leggen als we kunnen aantonen dat hij wel degelijk cocaïne heeft aangeraakt."

Ook bij onderzoek naar moordwapens ziet de Puit mogelijkheden. "Sporen van cocaïne zeggen mogelijk wat over het criminele circuit waarin de verdachte verkeert."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden