Woensdag 11/12/2019

Aangeboden door Recupel

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Je oude gsm recyclen: waarom dat zo belangrijk is

Beeld Getty Images/Cultura RF

Wist je dat jouw oude gsm goud, kobalt en andere waardevolle metalen bevat? Laat je hem recyclen, dan kunnen die grondstoffen ontgonnen en opnieuw gebruikt worden. Zo kan uit vijftigduizend oude gsm’s onder meer één kilogram goud teruggewonnen worden. Dat fenomeen heet urban mining en het is efficiënter en milieuvriendelijker dan de traditionele mijnbouw.

Jawel, je oude gsm bevat goud. En niet alleen je oude gsm. Elk stuk elektronisch afval bevat een concentratie aan waardevolle metalen en mineralen die vijftig keer hoger ligt dan die van de ertsen in de mijnen. De mijnen raken trouwens langzaam maar zeker uitgeput én wat er nog rest is ook lastiger te ontginnen. Daarom is het belangrijk dat we meer inzetten op urban mining. Voor sommige zeldzame aardmetalen is urban mining zelfs stilaan de enige bron die nog overschiet.

Je huis is een schatkist
Tel zelf even. Hoeveel elektronische toestellen denk jij in huis te hebben? Het zijn er meer dan je denkt. Volgens een onderzoek van Recupel in 2017 bezit een gemiddeld Belgisch gezin zevenenzeventig (!) elektronische apparaten. Dat gaat van wasmachines en fornuizen over computers en elektronisch speelgoed tot kleine toestellen zoals zaklampen en rekenmachines.

In totaal brengt dat de teller voor ons land op maar liefst 378 miljoen elektronische apparaten en daarvan worden er bijna 46 miljoen niet meer gebruikt. Omdat ze stuk zijn of gewoon omdat ze vervangen en vergeten werden. De top drie van ongebruikte maar nog perfect werkende toestellen bestaat uit (dia)projectoren en beamers (43%), elektrisch speelgoed (26%) en mobiele telefoons (17%).

Bye bye wegwerpeconomie
En zo gebeurt het dat er zo’n 3,2 miljoen ongebruikte gsm’s in Belgische huishoudens liggen. Dat is gemiddeld een drietal toestellen per gezin. Met het goud dat daarin zit, zouden we dankzij urban mining trouwringen of olympische medailles kunnen maken. Daarnaast zit er in die toestellen ook kobalt en autofabrikanten hebben die grondstof broodnodig voor de productie van elektrische auto’s.

Gelukkig kunnen we tegenwoordig heel efficiënt grondstoffen terugwinnen uit oude elektro. Meer nog: elektro recycleren vereist nu minder energie dan de primaire productie van metaal. Het zou het milieu op verschillende vlakken dus ten goede komen als we ook voor elektro afstappen van de wegwerpeconomie en aan circulaire urban mining gaan doen.

Zo doe je aan urban mining
Je elektronische apparaten een tweede leven geven is kinderspel: breng ze naar Recupels RecyclePunten, het recyclagepark of een kringloopwinkel. Recupel zamelde in 2018 al meer dan 117.000 ton elektronisch afval in, goed voor zo’n tien kilogram per inwoner. Dat is enorm veel, maar alles kan natuurlijk steeds beter. Je oude gsm kan je bijvoorbeeld inruilen voor een drankje aan de Recupelstand op de Foute Party op 28 juni. Of hij kan je een kaartje winnen voor de Foute Party dankzij Recupels Call to Party-wedstrijd.

Zin om met je collega’s naar de Foute Party te gaan? Schrijf je bedrijf in via www.calltoparty.be en zamel zo veel mogelijk oude en kapotte gsm’s in. Recupel en Qmusic onthullen de winnaars op 15 juni 2019.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234