Zaterdag 26/11/2022

gezondheid

Je bent wat je papa eet

null Beeld getty images
Beeld getty images

Vaders zijn bepalend voor de eetgewoonten van hun kinderen en bij jongens zijn ze zelfs meer doorslaggevend dan moeders om ervoor te zorgen dat hun zonen een gezond eetpatroon ontwikkelen. Mama mag dus zoveel slaatjes serveren als ze wil, het is papa die meegeeft hoe een man zich gezond voedt.

Barbara Debusschere

De onderzoekers van de Universiteit van Guelph (Canada) zijn zelf verbaasd door het resultaat. Vaders hebben veel meer impact dan moeders om te voorkomen dat jongens in hun tienerjaren af te rekenen krijgen met eetproblemen, overgewicht en obesitas. Hoe meer betrokken de vader is bij de opvoeding van zijn zoon, hoe minder risico die loopt op een slechte gezondheid door overgewicht.

Het onderzoek bij 3.700 meisjes en 2.600 jongens tussen 14 en 24 jaar slaat het idee dan ook aan diggelen dat het de moeder is die, zeker als het gaat om voeding gaat, kinderen het meest beïnvloedt. Professor familierelaties Jess Haines en haar team onderzochten eerst hoe stevig en kwalitatief de banden in hun gezin waren. De dagelijkse omgang en routine, de emotionele connectie met de anderen en manier waarop ieder zijn of haar rol vervult geven daarbij de doorslag.

In een tweede fase gingen de onderzoekers na hoe het was gesteld met het welzijn van de jongeren. Daarbij concentreerden ze zich op drie elementen: slaap, beweging en voeding. Wanneer kinderen kwalitatief een goede band hebben met hun beide ouders, dan slapen en bewegen ze beter en meer en riskeren ze minder eetproblemen, overgewicht en obesitas. Met andere woorden: hoe gezonder en stabieler de relaties tussen kinderen en hun beide ouders, hoe gezonder de kinderen eten, slapen en bewegen.

Voor meisjes geldt dat ze in hun tienerjaren en als jonge twintigers beter in hun vel zitten wanneer ze als kind met beide ouders een goede verstandhouding hadden. Dat het enkel de moeder zou zijn die de dochters aan zet tot 'fit en gezond' klopt dan ook niet. Betrokken vaders zijn belangrijker dan een moeder die om de haverklap met fitnesstrends zwaait of zelf enkel slaatjes eet.

Maar het meest opmerkelijk vinden Haines en co dus dat het bij jongens zo ongeveer enkel de vader blijkt te zijn die de doorslag geeft. Een jongen met een gezondheidsfreak als moeder zonder kwaliteitsvolle band met de vader, loopt dus flink meer risico op overgewicht en dichtslibbende aders dan een jongen die wel een stabiele relatie met zijn vader heeft, maar verder niet al te veel gezondheidstips krijgt van mama.

"Ons onderzoek onderstreept het belang van de invloed van de vader op hun kinderen, iets waar nog veel meer onderzoek naar moet gebeuren", zegt Haines over het onderzoek, dat in het vakblad Family Relations and Applied Nutrition staat.

Volgens pedagoog Peter Tromp van het Nederlandse Vader Kennis Centrum, dat onderzoek naar vaderschap verzamelt en stimuleert, hoeft het resultaat nu ook weer niet zo erg te verbazen. "Eerder is aangetoond dat kinderen uit eenoudergezinnen meer risico lopen op ADHD, depressie en zelfdoding. Omgekeerd lijkt een positieve impact op de gezondheid wanneer de band goed is dan ook logisch", zegt Tromp.

"We zien dat vaders kinderen bij de wereld betrekken via het spel en ze zo leren omgaan met experiment, risico's nemen en het leven leren beheersen. Beweging en activiteit zijn vanaf de vroegste jaren vaker het domein van de vader, dus het is niet vreemd dat hij een invloed heeft op de manier waarop zijn kinderen daarmee omgaan."

In verband met de jongens wijst Tromp daarnaast op de sterke identificatie met vaders. "Zo lezen jongens met een vader die voorleest meer dan jongens met een vader die niet voorleest en lopen jongens die na de scheiding van hun ouders zonder vader opgroeien zelf ook meer kans op relatiebreuken. Ze hebben die vader nodig als voorbeeld. Nu blijkt dat dat ook geldt voor eten en bewegen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234