Maandag 27/06/2022

Update

Jambon: "Dat Doel 1 vanzelf stilvalt bewijst dat veiligheidssystemen werken"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld AP
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld AP

De kernreactor Doel 1 is gisteren onverwacht automatisch stilgelegd omwille van een probleem met de alternator. Oppositiepartijen sp.a en Groen roepen de regering op om Doel 1 definitief te sluiten. "Het heeft geen zin meer te zeggen dat Doel 1 en 2 gewoon te oud zijn om te verlengen, dat ziet ondertussen een klein kind ook wel. De verlenging is gewoon een verkeerde beslissing", zegt Johan Vande Lanotte (sp.a). Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaat het echter om "een klein incident": "Dat Doel 1 vanzelf stilvalt, bewijst dat de veiligheidssystemen werken."

"Er is nog maar eens een probleem in een van onze kerncentrales. Dat zou de ogen van de regering moeten openen", zei Calvo in het Radio 1-journaal. "Ik weet wel dat er geen reden is tot paniek bij deze stillegging en dat er problemen zijn in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 1, maar anderzijds mogen we ook niet te licht gaan over de tsunami van incidenten in de kerncentrales die men juist wil openhouden", aldus Calvo nog tegen Belga.

Groen is al sinds dag 1 tegenstander van de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. "De regering moet dat niet doen, en mag dat eigenlijk ook niet", zegt Calvo nu Doel 1 opnieuw stilligt. Daarom roept hij de regering op Doel 1 definitief te sluiten.

Volgens de fractieleider van de ecologisten is de levensduurverlenging geen voldongen feit. "Over de overeenkomst moet nog gedebatteerd en gestemd worden. Dus kan de beslissing tot verlenging worden teruggekeerd, temeer omdat recente rapporten van de Creg (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) en Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, hebben aangetoond dat de levensduurverlenging niet nodig is voor de stroomvoorziening in ons land", besluit Calvo.

Kristof Calvo (Groen). Beeld BELGA
Kristof Calvo (Groen).Beeld BELGA

"Energiesoap moet stoppen"

De sp.a wil dat de regering Doel 1 nu definitief sluit, Doel 2 moet na de winter dicht. In de plaats moet ruimte gegeven worden aan de gascentrales. Voorts moet meer import toegelaten worden en moet de bijdrage voor de strategische reserve worden afgeschaft (wat 80 miljoen euro oplevert) en moet de nucleaire rente op het oude peil gehandhaafd worden (wat goed is voor 80 tot 100 miljoen euro). Dat laat toe om de impact van de btw-verhoging te verlichten.

"De energiesoap van de regering moet ophouden", zegt Johan Vande Lanotte van de sp.a. "Eerst moesten we bijbetalen omdat er te weinig elektriciteit dreigde, en nu moeten we - voor de gascentrales - bijbetalen omdat er te veel elektriciteit zou zijn."

"Het heeft geen zin meer te zeggen dat Doel 1 en 2 gewoon te oud zijn om te verlengen, dat ziet ondertussen een klein kind ook wel. De verlenging is gewoon een verkeerde beslissing", aldus oppositielid Vande Lanotte.

"Dit weekend kwam ook een extra bijdrage voor de gascentrales op de politieke agenda", gaat Vande Lanotte voort. "De regering stelt vast dat we te veel centrales hebben door de verlenging van Doel 1 en 2. Daardoor zijn de gascentrales niet meer rendabel. Dat heeft sp.a bij de behandeling van de wet op de verlenging van Doel 1 en 2 voortdurend gezegd, maar de regering wilde niet luisteren. Nu zegt de regering zélf dat er overschot is en dus - zegt de regering - moeten we de gascentrales subsidiëren en die subsidie moeten de consumenten betalen."

"De subsidie voor de strategische reserve werd vroeger ingevoerd omdat er een tekort was", zegt Vande Lanotte. "Nu er een overschot is, schaft de regering ze niet af, maar verhoogt ze ze. Dat is eigenlijk te gek. Deze 'factuurregering' is blijkbaar verslaafd aan prijsverhogingen voor gezinnen en alleenstaanden", besluit hij.

Johan Vande Lanotte (sp.a). Beeld PHOTO_NEWS
Johan Vande Lanotte (sp.a).Beeld PHOTO_NEWS

Jambon: "Klein incident"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is er geen enkel veiligheidsprobleem met Doel 1. "Dit is een klein incident. Dat de centrale vanzelf is stilgevallen, bewijst dat de veiligheidssystemen werken", aldus de minister in het VRT-journaal. "Ik begrijp dat oppositie hier garen uit wil spinnen, maar zeggen dat het om nucleaire onveiligheid gaat, is de waarheid geweld aandoen."

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vroeg in Het Nieuws op VTM om de veiligheidsexperts eerst hun werk te laten doen alvorens "overhaaste conclusies" te trekken. Rutten is het wel eens met de opmerking dat er meer moet ingezet worden op "de energie van de toekomst".

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld EPA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld EPA

Alternator

De stop van de centrale verliep veilig, conform de procedures, zo liet Electrabel weten. De bevoegde autoriteiten werden zoals gebruikelijk geïnformeerd, zegt Electrabel. De automatische stop van Doel 1 heeft geen impact gehad op de veiligheid van de omgeving, de medewerkers of de installaties van de kerncentrale, luidt het nog.

Volgens Electrabel is er een probleem met de alternator van Doel 1. "De alternator situeert zich in het klassieke gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt", aldus De Clercq. Er worden verder metingen gedaan om de details van de storing te kennen, klinkt het.

Er is voorlopig ook geen risico op een stroomtekort, zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee. "Het vriest niet, er is genoeg zon en genoeg wind. Dus er kan uit alternatieve energiebronnen voldoende elektriciteit geproduceerd worden. Ook als het gaat vriezen, valt het gelukkig nog mee. Electrabel denkt het probleem nog op te lossen binnen enkele dagen. Doel 3 gaat bovendien ook over enkele dagen opgestart worden."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Levensduurverlenging

Doel 1 was pas op 30 december opnieuw op het electriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging voor Doel 1 en Doel 2. De beide reactoren behoren tot de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen. Normaal zouden de reactoren na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar (tot 2025). Doel 2 werd op kerstavond heropgestart. Doel 1 lag voor de heropstart stil sinds februari 2015.

In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 december werd Doel 3 stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. Uitbater Electrabel hoopt deze reactor op 6 januari opnieuw op te starten.

Doel 4 draait op honderd procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234