Maandag 27/01/2020

Klimaat

Ivo Belet: "België moet CO2-uitstoot met 35 procent verminderen tegen 2030"

Ivo Belet. Beeld photo_news

De Europese Commissie beslist morgen welke inspanningen de lidstaten moeten leveren om de CO2-uitstoot in het transport, de huisvesting en een aantal andere sectoren tegen 2030 in te dijken. België moet volgens CD&V-Europarlementslid Ivo Belet een inspanning van 35 procent realiseren.

"Een bijzonder scherpe doelstelling, maar haalbaar als we vanaf vandaag de concrete inspanningen bepalen voor de betrokken sectoren", zo reageert Belet. Hij pleit ervoor om tegen januari 2017 een nieuw intra-Belgisch klimaatakkoord te bereiken met een verdeelsleutel voor de drie gewesten. "Een lijdensweg, zoals bij het vorige intra-Belgische akkoord, is niet voor herhaling vatbaar."

De klimaatconferentie van Parijs was al op gang getrokken toen de Belgische overheden het in december vorig jaar eens raakten over de verdeling van de inspanningen om de uitstoot met 15 procent te verminderen tegen 2020 (in vergelijking met 2005). Het gaat om maatregelen in sectoren die niet meedoen aan de Europese handel in uitstootrechten, zoals het transport, de landbouw, de huisvesting, de afvalverwerking,...

Groeiende files

In Parijs verbond de Europese Unie zich er intussen toe de uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen. In dat kader verwacht de Commissie opnieuw van elke lidstaat een precieze inspanning om de uitstoot in die sectoren te verminderen. Daarbij houdt de Commissie onder meer rekening met de omvang van de economie en de technische haalbaarheid.

Voor België ziet Belet vooral progressiemarge in de transportsector. "In Vlaanderen waar de (bedrijfs)auto koning is, is de transportsector verantwoordelijk voor maar liefst 36 procent van de CO2-uitstoot. We hebben al strenge uitstootstandaarden voor personenwagens, maar als we in de groeiende files blijven aanschuiven, halen die weinig uit." Op Europees vlak bepleit het Europarlementslid uitstootlimieten voor trucks en bussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234