KortnieuwsWetenschap
Italiaanse scheepslui hoorden al over ‘Amerika’ 150 jaar voor Columbus
Een document uit 1345 opgesteld door een Italiaanse monnik suggereert dat ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus Amerika in 1492 helemaal niet stommelings ontdekte, zoals het verhaal gaat. Nieuw onderzoek (Universiteit van Milaan) wijst op een passage over een gerucht dat de ronde doet onder scheepslui in Genua, de geboortestad van Columbus. Al zo’n 150 jaar voor diens spectaculaire ontdekking vernamen deze Italiaanse zeelieden van collega’s in Britse en Scandinavische havens dat er ‘onbekende landen waren in het uiterste noordwesten’. Wist Columbus hier ook van?
‘Vreemd object’ in het centrum van de Melkweg zendt mysterieuze signaal uit
Bizarre radiosignalen uit het midden van het Melkwegstelsel komen onze kant uit maar waaruit ze ontstaan is onvindbaar, melden astronomen in The Astrophysical Journal. De signalen gaan op onvoorspelbare momenten aan en af. Met de Australian Square Kilometre Array Pathfinder radiotelescoop pikten de onderzoekers ze vorig jaar zes keer op. Ondertussen speurden ze al op iedere mogelijke golflengte naar de bron, maar zagen ze nog altijd niets. “Dat betekent dat de bron niet is zoals alle soorten sterren die we kennen”, stellen de onderzoekers.
Broodboom kan voedsel van de toekomst bieden in opwarmende wereld
Meer broodbomen planten in tropische gebieden zou voedselvoorziening stabiel houden terwijl de planeet opwarmt. Dat tonen nieuwe klimaatmodellen. De vruchten van de broodboom bevatten veel zetmeel en lijken wat op een aardappel. De onderzoekers combineren wat broodbomen nodig hebben met klimaatvoorspellingen. Daaruit blijkt dat de tropische soort het tussen 2060 en 2080 nog altijd goed kan doen. Het gebied waarin ze kan groeien, zou door de opwarming maar met vier procent krimpen. Basisgewassen zoals rijst en andere granen krijgen veel grotere klappen.
Vijftien procent van de coronawetenschappers bedreigd
Een internationale enquête onder 321 wetenschappers toont hoe vijftien procent van doodsbedreigingen kreeg nadat ze publiekelijk spraken over de coronapandemie. Dat meldt vakblad Nature. Zo’n 22 procent kreeg af rekenen met dreigementen tot fysiek of seksueel geweld. Twee derden had een of andere vorm van negatieve ervaring nadat ze in de media over de pandemie hadden gesproken. Vooral commentaren over vaccins, maskers en medicijnen lokten agressie uit. Veel van de experts liepen stress en angst op en sommigen stopten na de dreigementen prompt met hun inzichten publiekelijk delen.