Woensdag 21/08/2019

Is het mysterie van de Bermudadriehoek eindelijk opgelost?

Beeld scientias.nl

Talloze schepen en vliegtuigen verdwenen op mysterieuze wijze van de aardbol in de Bermudadriehoek tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico. Van de USS Cyclops, de boot met 300 passagiers die in 1918 spoorloos verdween, tot Flight 19, die na een trainingsoefening nooit meer werd teruggevonden. Er zijn zelfs geschriften waaruit blijkt dat Columbus moeilijkheden ondervond in de driehoek. Sommigen gaan uit van duistere krachten, anderen zijn ervan overtuigd dat aliens er voor iets tussen zitten. Maar er lijkt nu toch een wetenschappelijke uitleg te zijn.

Kraters

Dat er zoveel schepen verdwijnen in de Bermudadriehoek, zou te wijten zijn aan kraters in de zeebodem. Op de bodem van de Barentszzee, duizenden kilometers van de Bermudadriehoek, zijn kraters ontdekt die gasontploffingen veroorzaken.

Mochten zulke kraters ook in de Bermudadriehoek aangetroffen worden, dan is het mysterie wellicht opgelost.

Flight 19, een vlucht van vijf oorlogsvliegtuigen, verdween spoorloos boven de Bermudadriehoek in 1945. Beeld Wikipedia
Beeld travelportal.info

Methaangas

De kraters in de Barentszzee zijn tot 800 meter breed en 45 meter diep en zouden zijn ontstaan door methaangas in de olie- en gasrijke zeebodem bij de Noorse kust. Het methaangas hoopt zich op, lekt en ontploft uiteindelijk door de zeebodem. Bij een dergelijke ontploffing wordt een enorme hoeveelheid methaangas naar boven gestuwd, waardoor 'gaten' in het zeeoppervlak worden geblazen. Dat hebben onderzoekers van de Arctic University of Norway ontdekt.

De USS Cyclops verdween samen met 300 opvarenden van de aardbol in 1918. Beeld Wikipedia

Nucleaire reactie

De ontploffingen op de zeebodem zouden schepen in gevaar kunnen brengen. En mogelijk bestaat de zeebodem van de Bermudadriehoek net zoals de Barentszzee uit gasophopingen. "Zulke gasontploffingen zijn als een nucleaire reactie, ze produceren gigantische hoeveelheden gas, waardoor de oceaan opwarmt en schepen zinken.

Volgende maand, op de jaarlijkse meeting van de European Geosciences Union, zullen experten uit de doeken doen of zulke ontploffingen effectief schepen kunnen doen zinken.

Vliegtuigen

Dan rest er nog één vraag: wat met vliegtuigen? De Bermudadriehoek is ook genadeloos voor vliegtuigen, maar gasontploffingen op de zeebodem kunnen uiteraard geen vliegtuigen uit de lucht halen.

Het Bermudamysterie lijkt dus nog niet volledig opgelost, of komen ze op de meeting van de European Geosciences Union toch met een ultieme verklaring op de proppen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden