Vrijdag 09/06/2023
null

AchtergrondVraag van de Week

Is eendenkroos op je bord goed voor de wereld?

Beeld Hollandse Hoogte / Luuk van der

We moeten minder vlees gaan consumeren, maar hoe? Het klinkt gek, maar de oplossing zou wel eens in onze vijvers kunnen drijven.

Brendan Hadden

Pasta met eendenkroos? Eenden­kroos­curry? Kijk niet gek op als je dit soort gerechten binnenkort op het menu van je favoriete restaurant ziet staan. Volgens moleculair bioloog Ingrid van der Meer (Wageningen University & Research) zou eendenkroos wel eens snel op onze borden kunnen belanden. “Het zit boordevol eiwitten, groeit enorm snel en is ook nog eens lekker.” Natuurlijk zou het eendenkroos dat we als voedsel gaan gebruiken niet echt uit de sloot komen, maar schoon geteeld worden, bijvoorbeeld in een kas.

Van der Meer is ervan overtuigd dat nieuwe voedingsbronnen zoals eendenkroos momenteel hard nodig zijn. “Niet alleen neemt de wereldbevolking alsmaar toe, maar we zien ook dat de vleesconsumptie enorm stijgt.”

Vlees is voor veel mensen een belangrijke bron van eiwitten, en eiwitten zijn een cruciaal onderdeel van ons dieet. Maar volgens Van der Meer zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren enorm inefficiënt om te produceren. “Om een kilo dierlijk eiwit te produceren, heb je drie tot zes kilo plantaardig eiwit nodig. Voor een kilo rund is dat zelfs elf kilo plantaardig eiwit.”

Voor al die soja die we bijvoorbeeld aan koeien voeren, krijgen we dus maar heel weinig terug. Van der Meer heeft hier een simpele oplossing voor: “We kunnen efficiënter planten verbouwen om nog meer dieren mee te voeden, of nog beter: we kunnen gewoon zelf meer planten gaan eten.”

Van der Meer denkt dat waterlinzen, beter bekend als eendenkroos, een belangrijke rol gaan spelen. “Het lijkt een klein en onbeduidend plantje, maar eendenkroos bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen en is dus erg voedzaam.” De echte superkracht van eendenkroos is hoe snel dat groeit. “Het verdubbelt zich constant. Elke twee dagen. Je kan dus enorm veel eiwit in korte tijd produceren en daarbij komt nog dat je continu kan oogsten. Eenden­kroos kan per hectare wel zes tot tien keer meer eiwit opleveren dan soja.”

Misschien loopt het water je nog niet echt in de mond bij de gedachte aan eendenkroos op je bord. Maar volgens Van der Meer is het niet anders dan de groenten die je al kent. “Je kunt denken aan een soort sla. Het kan door de pasta, of je kan er een soepje van maken, en je zou het misschien kunnen kopen als diepvriesblokjes, net als spinazie.” De eerste proefpersonen die meededen aan haar onderzoek beviel het volgens Van der Meer in elk geval goed. “Mensen vonden het net zo lekker als spinazie, ze verteren het goed en we zien dat ze ook de eiwitten goed kunnen opnemen.”

Van der Meer zelf kijkt in elk geval nooit meer hetzelfde naar een sloot vol eendenkroos. “Dat is toch bijzonder, dat zo’n lief, klein plantje gaat bijdragen aan het oplossen van een wereld­voedsel­probleem?”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234