Dinsdag 18/02/2020

GezondheidVoedsel

Invriezen filet americain scheelt jaarlijks honderden ziektegevallen

Filet Americain.

Het invriezen van filet americain kan een infectieziekte voorkomen die jaarlijks bij honderden mensen leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Dat stelt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One

De infectie wordt tegengegaan als het rauwe broodbeleg minimaal twee dagen wordt ingevroren bij 12 graden onder nul. Volgens het Voedingscentrum is invriezen inderdaad de veiligste keuze, al zijn de risico’s voor gezonde mensen minimaal.

Bij het eten van rauw vlees kunnen mensen toxoplasmose krijgen. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii, die in rauw of onvoldoende gegaard vlees kan zitten. Gezonde mensen worden er gewoonlijk niet ziek van, maar voor mensen met verminderde weerstand, zoals kankerpatiënten, en zwangere vrouwen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Bij zwangere vrouwen kan toxoplasmose leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind, aldus het RIVM.

‘Gedegen publicatie’

Elk jaar worden zo’n 750 mensen ziek van toxoplasmose – in de helft van de gevallen zijn aangeboren afwijkingen het gevolg. Het eten van vleesproducten, en dan vooral van filet americain, is bij ongeveer de helft van de ziektegevallen de oorzaak. “Filet americain springt eruit als een product dat risico oplevert”, zegt RIVM-onderzoeker Anita Suijkerbuijk.

Het RIVM schat dat met het invriezen van het broodbeleg jaarlijks tussen de 10 en 30 miljoen euro kan worden gewonnen door besparing op zorgkosten, daling van de kosten voor speciaal onderwijs en vermindering van de kosten van productiviteitsverlies. Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit, noemt de publicatie van het RIVM “gedegen van opzet en aanpak”.

Kosten-baten-analyse

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen en andere kwetsbare groepen om geen rauw vlees te eten. “Ons advies voor de algehele bevolking is om rauw vlees op de juiste temperatuur te bewaren in de koelkast om het risico zo klein mogelijk te houden, invriezen hoeft niet per se”, zegt een woordvoerder. Het Voedingscentrum ziet een rol voor producenten: “Haring moet ook altijd worden ingevroren om besmetting met haringworm te voorkomen. Een vergelijkbare maatregel is denkbaar voor filet americain.”

Suijkerbuijk, eerste auteur van het artikel in Plos One, onderstreept dat de studie een kosten-baten-analyse is, waarbij is gekeken wat het invriezen van het broodbeleg oplevert voor de samenleving. “Dat rauw vlees een risico is voor bepaalde kwetsbare groepen is al langer bekend.” Ze wijst erop dat ongeveer de helft van de filet americain in Nederland al door producent of slager wordt ingevroren.

De Vereniging voor de Nederlandse vleeswarenindustrie (VNV) noemt de zorgen over filet americain ongefundeerd en onnodig. Volgens de belangenvereniging is er geen bewijs dat ziektegevallen verband houden met de consumptie van dit broodbeleg. “Toxoplasmose kan het gevolg zijn van het eten van rauwe producten, maar dit is niet de enige bron.” De VNV stelt dat het invriezen van rauwe vleesproducten een negatieve invloed heeft op de kwaliteit ervan. “Het is niet nodig dat de consument dit product voor gebruik zelf nog invriest.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234