Woensdag 21/08/2019

Europees Hof

Internetoperator niet verantwoordelijk voor kwetsende uitspraken

Het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. Beeld EPA

De operator van een internetforum kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor "kwetsende of grove" commentaren indien ze geen haatboodschappen of oproepen tot geweld bevatten. Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten dinsdag geoordeeld.

Het arrest slaat op een geschil voor het Hongaarse gerecht. De Europese rechters preciseerden een eerdere uitspraak uit juni, waarin ze zich hadden gebogen over de verantwoordelijkheid van websites voor commentaren die op hun fora werden gepost.

Toen stelden de rechters dat kwetsende boodschappen die "manifeste uitdrukkingen van haat" en "flagrante bedreigingen" bevatten, onder de verantwoordelijkheid vielen van de operator van het forum waarop ze werden geplaatst.

Dinsdag daarentegen meende het Hof dat Hongaarse rechtbanken portaalsites niet verantwoordelijk konden stellen voor uitspraken die gericht waren tegen immosites. Hoewel ze "wel degelijk kwetsend en zelf grof" waren, ging het weliswaar "niet om lasterlijke verklaringen, maar om de uitdrukking van waardeoordelen of meningen", en dus niet om "ongeoorloofde uitspraken".

In de zaak waren twee Hongaarse portaalsites naar het Europees Hof gestapt. Ze meenden immers dat de uitspraak van Hongaarse rechtbanken hen de facto verplichtte "de teneur van commentaren die internauten hadden achtergelaten, te milderen". Dat ging volgens hen in tegen de essentie van de vrijheid van meningsuiting op het internet.

Het Europees Hof volgde het standpunt van de portaalsites. De rechters in Straatsburg wezen er op dat de sites een procedure hadden uitgewerkt waardoor surfers ongepaste uitlatingen konden signaleren, zodat die verklaringen eventueel konden worden verwijderd. Bovendien vonden de rechters dat de Hongaarse veroordelingen ertoe zouden kunnen leiden dat "de eisers de mogelijkheid zouden schrappen" om commentaren achter te laten, en dat zou de vrijheid van meningsuiting ondermijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden