Zaterdag 30/05/2020

Smartphone-interview

Illustrator Randall Casaer: "Vroeger rangschikte ik mijn apps volgens kleur"

Randall Casaer.Beeld Bob Van Mol

Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Randall Casaer (51) Illustrator-schrijver.

Is uw telefoon op dezelfde manier georganiseerd als uw atelier waarin we nu zitten?

“Je bedoelt wellicht níét georganiseerd. (lacht) Er zit weinig rechtlijnige structuur in de organisatie. Niet in de telefoon, niet in het atelier en niet in mijn denken.”

Dat moeten de 566 ongelezen e-mails bewijzen?

“Jawel.”

Hoe zijn de apps gerangschikt?

“Vroeger op kleur, omwille van de esthetiek. Nu staan ze gewoon door elkaar.”

Hoe denkt u?

“Dat is mij afgelopen zomer duidelijk(er) geworden. Toen zat ik vier dagen in een bos, zonder eten maar wel met drinken. Te vasten op een plaats tussen de bomen, een soort vision quest, een moment van overpeinzing en zuivering. Ik ging met een muggennet aan de slag, en terwijl ik de plek een beetje inrichtte, kon ik zien hoe mijn denken marcheert. Het is een boomstructuur. Eerst is er een impuls: ’Aha, ik ga dat doen’. Maar nog voor die impuls is afgewerkt, komt er een andere impuls, een zijtak, en zo gaat dat verder en verder, tot zo’n zeven nieuwe zijtakken. Die werk ik dan af, om uiteindelijk bij de aanvankelijke impuls uit te komen en die ook in te lossen. Dat is op mijn telefoon niet anders. Ik vertrek bij een prikkel en plots ben ik 1,5 uur kwijt. Dus de volgende vraag: ‘Heb jij een time­management-app?’ Neen.” (lacht)

Tekent u soms op uw telefoon?

“De achtergrond is een tekening van een kat in een bos, gemaakt met Brushes, een app waarbij je met je vinger tekent. Maar ik heb dat nooit professioneel gedaan, gewoon uit tijdverdrijf. David Hockney doet dat wel. Hij maakt schilderijen op een iPad.

“Maar de camera staat wel in dienst van het tekenen en schilderen. Nu werk ik aan een reeks tekeningen voor het Gravensteen in Gent en onlangs zag ik een middeleeuws aandoende koekoeks­klok in een etalage. Daar neem ik wel een foto van, ter inspiratie.”

U volgt fora op de Reddit-app.

“Daar ben ik vaak te vinden. Soms ben ik twee dagen door één onderwerp geboeid, maar vaker gaan onderwerpen veel langer mee.”

Welke topics volgt u?

“‘Kundalini’, dat heeft met energie en meditatie te maken. Maar ook Future Thinkers, dat is een podcast, en ook Orgasmic Meditation, Past Lifes en Tulpas. Dat laatste gaat over de mogelijkheid om imaginaire vrienden te creëren. Op Reddit heb je dus een beeld van de wereld waarin ik leef.”

Voelt u zich soms het personage dat u aan het tekenen bent?

“Onbewust wellicht wel. Je denkt mee, je leeft mee, je beeldt je in wat dat personage zou doen. De eerste keer dat ik een ­slechterik tekende in een stripverhaal, zo’n echte smeerlap, had ik het daar moeilijk mee. Dat personage stond zodanig ver van me af.

“In een online role playing game koos ik ooit voor een soort sjamanistische figuur die tover­spreuken kon gooien. Dat personage paste bij mijn verbeelding. Tegelijk merkte ik dat ik de groep consequent volgde in die game, wat ik in werkelijkheid ook zou doen. Na een tijd heb ik een nieuw personage ­aangemaakt, eentje dat alleen kon overleven door te vechten. Dat idee was interessant: ik speelde een personage dat ik in werkelijkheid totaal niet ben.”

Wat is Stitcher?

“De app die ik het vaakst van allemaal gebruik. Stitcher is een radio- en podcast­app. Ik luister heel vaak naar podcasts, en ver moet je die niet zoeken: This American Life, Radiolab...

“Als het denkproces voor een nieuwe tekening is afgerond, als ik weet wat te tekenen, dan is een podcast ideaal om niet in denken te vervallen terwijl je effectief tekent. Om de stemmetjes te weren die je doen twijfelen. Terwijl mijn handen het werk doen, luistert mijn hoofd naar een verhaal.

“O ja, Buddha at the Gas Pump is ook ­fantastisch om naar te luisteren.”

36 Questions start een conversatie op?

“Ja, dat zijn 36 vragen die je elkaar kunt ­stellen. Na afloop zou je elkaar goed moeten kennen, naar verluidt. Ga je nog een stap verder, dan moet je na die vragen ook vier minuten lang in elkaars ogen kijken.”

Tot slot, wat is Cutting Machinery?

“Meditatie, maar behoorlijk hardcore: een uur lang. Een aanrader.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234