Donderdag 22/08/2019

Streaming

Illegaal films kijken was nooit gemakkelijker. Voor heel even dan

Beeld VK

Heel even was het illegaal streamen van films en tv-series gemakkelijker dan ooit. Voor het eerst was Popcorn Time de afgelopen dagen ook beschikbaar via uw browser, maar lang heeft dat niet geduurd. Sinds de originele Popcorn Time op de schop ging zijn de talloze klonen én hun gebruikers verwikkeld in een eindeloos kat-en-muisspel met filmstudio's en gerechtelijke instanties.

Popcorn Time werkt net als de streamingdienst Netflix, maar maakt gebruik van illegale mediastreams van torrentsites. Voordien was de service enkel beschikbaar als een app, die gebruikers moesten downloaden. De afgelopen dagen was er voor het eerst ook een browserversie, te vinden op browserpopcorn.xyz.

Eerdere pogingen om een browserversie te ontwikkelen waren al gefaald omdat ze afhankelijk waren van andere diensten. Developer Milan Kragujevic, een 15-jarige Serviër, kwam de afgelopen dagen dan toch met een online kloon van de de originele Popcorn Time.

Lees ook

Netflix bibbert voor Popcorn Time, maar dat zou u beter ook doen

Forks

Die werd vorig jaar uit gerechtelijke overwegingen opgedoekt, maar niet zonder dat eerst de broncode van de software openbaar gemaakt werd. Daarop ontstonden tal van klonen, of zogenaamde forks, in allerlei vormen. Zo dook recent nog de nieuwe muziekstreamingdienst Aurous op en kwam er ook een pornovariant van Popcorn Time.

Het grote succes van al die diensten heeft intussen geleid tot een eindeloos kat-en-muisspel tussen tal van piraterijgroepen, individuele ontwikkelaars en gebruikers enerzijds, en filmstudio's en gerechtelijke instanties anderzijds.

Aurous bijvoorbeeld werd na een halve week al aangeklaagd. En ook de meest succesvolle kloon, Popcorn.io, voelt de hete adem van Hollywood in zijn nek. Volgens TorrentFreak zouden al meerdere leden het team verlaten hebben na geruchten over een dreigende rechtszaak.

Milan Kragujevic leek zich aanvankelijk geen zorgen te maken. "In mijn land is auteursrecht zowat onbestaand", schreef hij enkele dagen geleden op Product Hunt. "Ik zal de website blijven verhuizen van het ene domein naar het andere. Ik hoef hier niets mee te verdienen. Ik doe dit alleen omdat ik geloof dat piraterij de streamingbubbel uiteindelijk zal doen barsten."

Toch heeft hij zijn dienst al na enkele dagen offline gehaald, na dreigementen van de MPAA (Motion Pictures Association of America).

Wereldwijde releases

Volgens Federico Abad, een van de makers van de originele Popcorn Time, zullen er telkens opnieuw illegale diensten blijven opduiken. En dat zal niet veranderen zolang film- en televisiestudio's hun producten niet wereldwijd releasen aan redelijke prijzen, zei hij vorige maand in een interview in de Noorse krant Dagens Naeringsliv.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden