Maandag 27/06/2022

ColumnDe schaal van Mulders

Ik heb ze al gedaan, de drie dingen die een man volgens de Chinese wijsgeer Confucius in zijn leven moet doen

Confucius (551-479 v. Chr.). Beeld Bridgeman Images
Confucius (551-479 v. Chr.).Beeld Bridgeman Images

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

Jean-Paul Mulders

Nu het leven gemaskerd doorgaat, ben ik thuis aan het opruimen geslagen. Het zal wel iets biologisch zijn, in tijden na oorlog of corona: dat je opeens niets meer kunt zien liggen dat overtollig of overbodig is. Voor het eerst valt mij op hoezeer de kransslagaders van mijn woning zijn dichtgeslibd met spullen die je nergens voor nodig hebt. Ik kan ze niet meer verdragen. Mijn nieuwe motto is: travel light. Ik wil mijn bestaan zo afslanken dat ik er bij het minste onheil lichtvoetig als een hazewind vandoor kan gaan.

Tot de overtolligheid behoren mijn talrijke dvd’s over Stalingrad, de NSDAP, de Wannsee­conferentie en andere treurige aspecten van wat al eens het Derde Rijk genoemd wordt. Vroeger was ik gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, terwijl ik hem nu een beetje beu ben. Ik kan mij niet voorstellen dat ik op een stille zaterdag ooit nog ga denken: ik zou wel eens willen kijken naar mijn dvd over de German Kriegsmarine. Zo gaat dat met belangstellingen. Ze komen en gaan, als vacht van een ruivende kat of blaadjes van een boom die niet van het bladhoudende soort is.

Zelfs mijn woordenboeken moeten aan mijn opruimdrift geloven: Frans/Nederlands, Engels/Nederlands en vice versa, plus de drie delen die als de Dikke Van Dale bekend­staan. Ik zet ze op 2dehands.be, maar niemand heeft er blijkbaar nood aan. Er staan nochtans leuke woorden in, zoals minkukel, plutocratie en waterdief. Taal kan troosten in tijden van droogte.

Iemand zegt: “Waarom heb je nog woordenboeken nodig? Je vindt toch alles op het internet tegenwoordig.” Dat klopt. Op internet vind je witte sneakers en woorden in alle talen, ware liefde en zelfs een professioneel oefenhoofd voor kappers, inclusief statief en accessoires. ‘Het is 26 cm hoog om zo goed mogelijk een menselijk hoofd na te bootsen’, lees ik in de productbeschrijving. ‘Het kastanjebruine kleur haar is ideaal om je kunsten op te vertonen.’

Onmogelijke dingen

Er zijn veel kunsten die ik in dit leven graag onder de knie zou krijgen, maar het zingen van liedjes is daar niet bij, noch het kappen van haren. Wel heb ik al de drie dingen gedaan die een man in zijn leven moet doen volgens de Chinese wijsgeer Confucius (551-479 v. Chr.): ‘Een boom planten, een boek schrijven en een kind verwekken. Dan kan hij zijn hoofd te ruste leggen.’

Het is echter pas drie uur in de namiddag en dat is wat vroeg om al mijn hoofd te ruste te leggen. Liever zet ik mijn zonnebril op, smeer mijn kuiten en trek welgezind de stad in. Ik loop langs een boekhandel waarvan de uitbater titels in de etalage gelegd heeft. Ze passen bij de tijd als opwaaiende zomerjurken. Ik zie: Quarantaine, De ontplofte aap. Opkomst en ondergang van de mens en Visioenen aangaande het einde. Dat vind ik wel een vrolijke titel. Er passeert een leuk meisje met rode haren en ik denk aan een sterrenstelsel dat astronomen onlangs ontdekten. Het is 12,5 miljard jaar oud – zes miljoen keer zo oud als Cleopatra – en volgens de wetenschap ‘volkomen onmogelijk’.

Ik voel diepe sympathie voor die verre twinkelingen. Ik vind dingen het prachtigst als ze niet kunnen, maar toch zomaar plaatsvinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234