NieuwsAntarctica
IJsplaat ter grootte van New York scheurt zich los van Antarctica
‘KR-AKK!’ Die tekstballon zou je boven deze scheur verwachten in de gemiddelde Amerikaanse superheldenstrip. Vorige week, op 26 februari, raakte op deze locatie een gigantische ijsschots, codenaam A74, los van de rest van het ijsplateau Blunt op Antarctica. De reusachtige scheur die je hier ziet, bestond overigens al eerder. De foto is van 12 januari.
Quick little animation to start off the working week, showing the last 3 #Sentinel1 images of new iceberg #A74 breaking off and moving away from the #BruntIceShelf. Dates and times in top-left corner. Images accessed from @polarview pic.twitter.com/gO5gt3hlJC
— Laura Gerrish (@laura_gerrish) 1 maart 2021
De losgeraakte schots heeft grofweg de grootte van New York (zo’n 1.270 vierkante kilometer), en scheurde af relatief dicht bij het Britse onderzoeksstation Halley. Dat onderzoeksstation is momenteel, mede door corona, verlaten.
Het is nog onbekend of het ijs onder het station zelf – dat nu plots een stuk dichter bij de watergrens ligt – op termijn ook kan losscheuren van de rest van het continent, maar waarschijnlijk is dat niet. Dat ijs ligt in zekere zin ‘los’ van het afgescheurde stuk: tussen beide gebieden zit onder meer nog een andere grote scheurlijn.
Het afkalven van de ijsplaat is overigens onderdeel van een natuurlijk proces dat vele decennia kan duren. Het losraken is dan ook geen aantoonbaar gevolg van klimaatverandering.