Maandag 21/10/2019

Update

Huizen onder water in centrum van Geraardsbergen

Beeld REUTERS

Het waterpeil van de Dender blijft stijgen in het centrum van het Oost-Vlaamse Geraardsbergen, meldt het stadsbestuur. Gisterenavond werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. En intussen heeft een basisschool in de ondergelopen Sasweg haar leerlingen preventief geëvacueerd.

In het centrum stijgt het water nog in de Karmelietenstraat en de Sasweg. Basisschool Dender heeft de leerlingen overgebracht van de Sasweg naar de gebouwen van de Middendschool in de Wegvoeringsstraat. De ouders werd gevraagd om hun kinderen op te halen. De brandweer probeert het water in de straten weg te pompen, maar verwacht dat het waterpeil verder blijft stijgen.

Verschillende straten in het centrum staan blank. "Naast de Karmelietenstraat en de Sasweg zijn er ook problemen in de Grotestraat en aan de Begijnhofkaai", zegt Du Chou. De meeste woningen waren beveiligd met zandzakjes, maar er is toch wateroverlast omdat de collectoren het water niet aankunnen.

In deelgemeente Overboelare, die twee maanden geleden zwaar getroffen werd, zijn een 300-tal bewoners in de Majoor Van Lierdelaan en de Gaverstraat voorbereid op een eventuele evacuatie. "We hopen dat het niet zo ver komt, maar we willen zeker vermijden dat we bewoners moeten evacueren met bootjes, zoals in november. Het waterpeil blijft licht stijgen en er moet nog veel water van de Marke komen. Alle stuwen op de Dender staan open, maar voorlopig blijft het afwachten", zegt de burgemeester.

De situatie op het provinciaal domein De Gavers wordt ook op de voet gevolgd. Het lager gelegen gebied liep in november zware schade op, maar momenteel is de situatie nog niet dramatisch. Het gemeentelijk rampenplan blijft van kracht. De crisiscel van de stad komt rond 14 uur opnieuw samen om de toestand te evalueren.

Waakpeil overschreden
De voorbije twee dagen is over alle bekkens in Vlaanderen tot meer dan 30mm neerslag gevallen. Op verschillende waterlopen in alle bekkens is het waakpeil overschreden en treden er niet-kritieke overstromingen op. Hier en daar is ook reeds het alarmpeil overschreden, waardoor er kritieke overstromingen optreden. Dat blijkt uit een update van de website Overstromingsvoorspeller.be van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Het blijft vandaag grotendeels droog tot in de namiddag. Vanaf vannamiddag tot vannacht trekt er een actieve regenzone over Vlaanderen, waarbij neerslaghoeveelheden voorspeld worden tot 10 mm. De peilen op de Maarkebeek en de Zwalm blijven dalen. Een nieuwe piek wordt voor vanavond voorspeld. De voorspellingen geven hier momenteel geen kritieke overstromingen aan.

Geen kritieke overstromingen
In Wilsele, een deelgemeente van Leuven, is de Streekstraat over een afstand van een honderdtal meter onder water gelopen door het overstromen van een beek. Het water staat er volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx op enkelhoogte, maar er zijn nog geen woningen ondergelopen. "De brandweer heeft preventief zandzakjes uitgedeeld en volgt de situatie ter plaatse op de voet", aldus Vranckx.

Ook in het aanpalende Rotselaar is er wateroverlast door de Winge, die in Werchter in de Demer uitmondt maar door de hoge waterstand in de Demer opgestuwd wordt. De Winge zette donderdagnacht enkele straten blank, maar woningen bleven gevrijwaard. "Momenteel zijn er ondanks het zeer hoge waterpeil geen problemen meer, maar we verwachten door de aangekondigde regenval vanaf morgen weer een stijging van het waterpeil", aldus burgemeester Dirk Claes (CD&V). De overstromingsvoorspeller verwacht wateroverlast in de omgeving van het industrieterrein Wingepark en de Steenweg op Holsbeek in Rotselaar.

Alarmdrempel
De Ede in Maldegem heeft het alarmpeil nipt overschreden, maar er dreigen nog geen kritieke overstromingen. In Oostkamp kan de Rivierbeek de alarmdrempel overschrijden. Kritieke overstromingen kunnen bijgevolg niet uitgesloten worden in Ruddervoorde. Het peil langs de Marke in Herne en Galmaarden is aan het dalen. Het wachtbekken opwaarts Herne is aan het lozen.

Het peil op de Zuunbeek is aan het dalen. Het peil op de Zenne te Lot daalt langzaam. Wat de Dijle betreft worden er voorlopig geen kritieke overstromingen verwacht. In het Demerbekken worden de wachtbekkens van Schulen, Webbekom en Hoeleden gevuld. De Winge te Rotselaar heeft nipt het alarmpeil overschreden en het peil stijgt momenteel nog licht. Wateroverlast in de omgeving van het industrieterrein Wingepark in de komende uren is niet uitgesloten.

Gedaald in Wallonië
Het waterpeil van de rivieren in Wallonië is vanochtend op vele plaatsen gestabiliseerd of zelfs aan het dalen. Bij verschillende bekkens blijft een alarmfase van kracht. Het niveau van de Amblève, Vesder en Beneden-Ourthe blijft hoog en dat zorgt op sommige plaatsen voor overstromingen. Bij de Dender lijkt het maximum bereikt.

Er is een lichte verhoging van het niveau van de Hoog-Maas, de Lage-Lesse en de Lage-Semois, maar zonder veel gevaar.
In de omgeving van Aat en Lessen is de situatie relatief gestabiliseerd en de brandweer heeft een relatief rustige nacht achter de rug.

Beperkte hinder De Lijn
De Lijn ondervindt beperkte hinder door de wateroverlast in de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. In de andere provincies wordt geen hinder gemeld.

In Vlaams-Brabant rijden enkele lijnen plaatselijk om. In Vorst zijn dat de lijnen 153, 154, 155 en 810 en in Malderen gaat het om lijn 251. In Oost-Vlaanderen is er beperkte hinder in de Denderstreek. Zo is in Erembodegem de brug over de Dender opengezet. Erembodegem kan daarom niet meer bediend worden. Ook in Aalst zijn de Sint-Annabrug en Zwarte Hoekbrug open, wat betekent dat alle stadslijnen omrijden. Lijnen 71 tot en met 78 en lijn 161 (regio Dender) van en naar Geraardsbergen volgen een omleiding.

Voor meer informatie kunnen de reizigers terecht op delijn of op het nummer 070/220.200. (belga/adv)

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234