Vrijdag 09/12/2022

Huisartsentekort in een op de drie gemeenten

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Van de 589 Belgische gemeenten hebben er 166 te weinig huisartsen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Volgens het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen wordt het probleem nog schrijnender omdat de overheid het aantal huisartsen overschat.

PE Author

De Artsenkrant publiceert vandaag een lijst van 166 gemeentes die volgens het Riziv "huisartsenarm" zijn. Dat wil zeggen dat daar minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners zijn. Het Riziv stelt die lijst op omdat dokters die in die gemeentes een praktijk starten, kunnen rekenen op subsidies van het Impulseofonds. Zo probeert de overheid het schrijnende tekort aan huisartsen op te krikken.
De provincie Luxemburg spant de kroon: 90 procent van de gemeentes, of 40 van de 44, kampt er met een tekort. Op de tweede en derde plaats prijken Limburg, waar precies de helft van de gemeentes te weinig huisartsen heeft, en Antwerpen, waar 40 procent onderbezet is. Oost- en West-Vlaanderen zijn de beste leerlingen van de klas. Daar is in respectievelijk 8 en 9 procent van de gemeentes een tekort. "In Luxemburg wonen nu eenmaal weinig mensen, daar is de afstand tussen dokterspraktijken aanzienlijk", zegt Veerle Caerels, redacteur van De Artsenkrant.

"Antwerpen en Limburg zijn dan weer grensstreken: de aantrekkelijkere werkomstandigheden in Nederland lokken veel dokters de grens over. In Nederland is huisarts een nine to five-job. Hier werken huisartsen ook "s avonds en "s nachts." Het is een oud zeer dat studenten geneeskunde er steeds vaker voor kiezen specialist te worden in plaats van huisarts. Ze hebben geen zin in de hoge werkdruk en de relatief lage honorering. "Ook de administratieve last neemt toe", zegt Caerels.

Zware onderschatting
Om het probleem te verlichten werd in 2006 het Impulseofonds opgericht. Wie een praktijk opstart in een huisartsenarme zone kan rekenen op een startpremie van 20.000 euro en een renteloze lening. Het recentere Impulseo 2 steunt groepspraktijken die een administratief bediende aannemen om het papierwerk te verlichten. In 2006 bracht het Riziv 88 huisartsenarme zones in kaart. Dit jaar is dat bijna verdubbeld tot 166. Volgens dokter Rufy Baeke, ondervoorzitter van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH), is dat een zware onderschatting.

"Het Riziv gaat uit van een kleine 18.000 huisartsen in België", zegt hij. "Onlangs raakte bekend dat maar aan 8.000 huisartsen een praktijktoelage werd uitgekeerd. Voorwaarde is dat zij 1.250 prestaties per jaar stellen, wat heel laag is. Als we uitgaan van 2.500 prestaties per jaar, wat min of meer overeenkomt met een voltijdse job, komen we in Vlaanderen op nog geen 5.000 huisartsen. Ik denk dat we op 8.000 à 9.000 "echte" huisartsen mogen rekenen in België."

Het SVH vraagt dringend overheidsmaatregelen om het beroep aantrekkelijker te maken, zoals een eerlijke telling van het aantal huisartsen, een betere sociale bescherming, minder administratieve rompslomp en een einde aan de discriminatie van het Impulseofonds, dat alleen huisartsen in zogezegd huisartsenarme zones steunt. "De bevolking én de huisartsen vergrijzen. Als we niet opletten verzeilen we in Amerikaanse toestanden, waarbij huisartsen geen huisbezoeken meer afleggen en patiënten 40, 50 kilometer moeten rijden om hun dokter te zien." (Sofie Vanden bossche)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234