Donderdag 02/02/2023

Hoogste Franse rechter beslist vandaag: mag Vincent sterven?

Archiefbeeld van afdeling in een Frans ziekenhuis. Beeld afp
Archiefbeeld van afdeling in een Frans ziekenhuis.Beeld afp

Het hoogste Franse rechtscollege moet vandaag beslissen over leven of dood van een verlamde man. Omdat de familie ruziemaakt over eventuele euthanasie en omdat artsen en gewone rechters het niet eens worden.

Frank Renout

Vincent Lambert (38) kan zijn armen en benen niet bewegen, maar zijn ogen nog wel. Een heel enkele keer doet hij ze open en volgt hij een persoon die in zijn kamer rondloopt. Soms huilt hij, zonder aanwijsbare aanleiding.

Geen communicatie
Pijn kan hij ook voelen. Dan verkrampt hij ineens. Maar verder kan Lambert helemaal niets. Hij ligt alleen in zijn ziekenhuisbed. Er is geen communicatie met hem mogelijk. De artsen denken dat hij niets begrijpt van wat om hem heen wordt gedaan of gezegd.

Omdat Vincent zelf niet spreekt en niets kenbaar kan maken, gaat zijn familie nu ruziënd over straat. Zijn vrouw, Rachel, heeft ingestemd met de euthanasie die de behandelende artsen voorstelden. Maar zijn ouders, van christelijken huize, verzetten zich daartegen.

Familieruzie
Vincent Lambert is de inzet geworden van een verschrikkelijke familieruzie die inmiddels heel Frankrijk, politici en rechters bezighoudt.

Het conflict en de spanningen zijn zo hoog opgelopen dat Lamberts kamer in het ziekenhuis van Reims wordt bewaakt met een camera. Er is een digitaal slot op gezet, waarvan alleen het ziekenhuispersoneel de sleutel heeft.

In september 2008 stapt Vincent Lambert, kort daarvoor getrouwd en vader van een dochter van 3 maanden, in de auto naar zijn werk. Tijdens die rit krijgt hij een ongeluk. De jonge vader heeft ernstig hoofdletsel, raakt in coma en wordt opgenomen in het ziekenhuis van Reims.

Situatie niet veranderd
Sindsdien is er aan zijn situatie weinig veranderd. "We hebben alles geprobeerd. Werkelijk alles. Maar we zijn ook menselijk. We behandelen op menselijke wijze. En soms eindigt dat met de dood," aldus Eric Kariger, de behandelend arts in Reims.

De arts en echtgenote besluiten tot passieve euthanasie, zoals de Franse wet dat toestaat: het stopzetten van de kunstmatige toediening van voeding en vocht. "Hem laten gaan was het laatste gebaar van liefde dat ik voor hem kon maken", vertelt echtgenote Rachel.

Ouders grijpen in
Maar zo makkelijk is het niet. Twee keer willen de artsen en Rachel de behandeling stoppen en twee keer steekt de rechter daar een stokje voor, beide keren op verzoek van de ouders. Hun advocaat suggereert dat Rachel ook kan scheiden van haar verlamde man. "Als ze een nieuw leven wil beginnen, snap ik dat heel goed", aldus moeder Viviane in een interview.

De eerste rechterlijke uitspraak was gebaseerd op procedurele gronden, maar bij het tweede vonnis kwam de rechter - tot veler verbazing - met een medisch oordeel.

Vincent Lambert zou volgens dat vonnis wel degelijk in het ziekenhuis "behandeld" worden en niet slechts "in leven worden gehouden". Dat is een belangrijk juridisch verschil. Want in de huidige Franse wet staat dat een behandeling in het uiterste geval mag worden stopgezet als die slechts bedoeld is om "kunstmatig in leven te houden".

Politiek
De zaak-Lambert lijkt nu de politiek te hebben wakker geschud. "Zoals het nu gaat, kan het niet langer", zei minister van Gezondheid Marisol Touraine vorige week. "De bestaande wet biedt geen adequaat antwoord op gevallen als die van Vincent Lambert en vele anderen met hem."

President François Hollande beloofde bij zijn verkiezingscampagne in 2012 al met regels te komen over "actieve levensbeëindiging". Maar legalisering van euthanasie ligt uiterst gevoelig in Frankrijk. Christelijke groepen, die eerder al maandenlang de straat opgingen tegen het homohuwelijk, lijken zich nu op te maken voor protesten tegen plannen om euthanasie te regelen.

Eerst zal de Raad van State vandaag vonnissen. De rapporteur van de Raad adviseerde vrijdag om de voeding van Lambert stop te zetten. Waarnemers verwachten dat het hoogste rechtscollege het advies van de rapporteur zal volgen. "Dat zou verschrikkelijk zijn", reageerde moeder Viviane. Ze kondigde desnoods naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234