Maandag 23/05/2022

"Homoseksualiteit is geen geaardheid maar een behandelbare afwijking"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In Nederland verzetten verzekeraars en medici zich tegen de christelijke homotherapie, waarbij homo's die hun geaardheid 'zondig' vinden homoseksuele gevoelens leren onderdrukken. De hoofdreden voor dit verzet is dat deze 'therapie' gepaard zou gaan met een volledige vergoeding via de zorgverzekering. Toch wordt het protest verder ondersteund door de gedachte dat dit type 'kwakzalverij' ondeugdelijk is en zelfs gevaarlijk.

Op Trouw.nl stond gisteren te lezen dat zorgverzekeraars wettelijk verplicht zijn om de kosten te dragen van de homotherapie, die wordt aangeboden door Different, een erkende instelling voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg (waardoor alle hulp gezien wordt als basiszorg).

Homo's die door afwijzing van hun christelijke gemeenschap geestelijk in de knoop zitten, worden door huisartsen vaak doorverwezen naar Different, een onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie 'Tot Heils des Volks'. De psychologen van Different noemen homoseksualiteit geen geaardheid, maar een 'gerichtheid', wat een behandelbare afwijking zou zijn.

Genezen?
Psychologe Anouk van Tooren, manager van de organisatie, claimt dat ze bij different 30 procent van de homoseksuele cliënten van hun 'gerichtheid' afhelpen. Volgens deze dame is er bij homo's vaak iets misgegaan. "Wij zien veel mensen die verwond en beschadigd zijn in hun jeugd. Een gebrek aan rolpatronen, een incestverleden. Als dat verleden 'geheeld' wordt, kan bij de cliënt 'ruimte ontstaan' om de gevoelens te veranderen. We willen mensen de juiste informatie geven", aldus Van Tooren.

Onder 'juiste informatie' worden dan folders verstaan waarin te lezen staat dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht in de Bijbel altijd wordt afgewezen.

Homotherapie
Medische organisaties stellen dat de christelijke homotherapie niet alleen ondeugdelijk is, maar ook ronduit gevaarlijk. "Als de vraag van een cliënt volstrekt irreëel is, moet een psycholoog daar nooit in meegaan. Van een psycholoog mag je verwachten dat zijn interventies een wetenschappelijke basis hebben", aldus Hans van eck, directeur van het Nederlands Instituut van Psychologen. Daarom wordt er ook geëist dat er een onderzoek komt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De therapie krijgt ook veel tegenstand van artsenorganisatie KNMG: "Een therapie die helpt om te onderdrukken wie je bent, kan zelfs schadelijk zijn", aldus Lode Wigersma, directeur beleid van de artsenorganisatie. "In zijn algemeenheid mag een arts geen therapie geven die niet werkt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een therapie zou werken die erop gericht is om iemands homoseksuele geaardheid te onderdrukken", gaat hij verder.

Terug naar de jaren stillekes?
Gisteren verscheen al een artikel over de Duitse homo-homeopathie, een 'remedie' voor homoseksualiteit die wordt aangeboden door een vereniging van katholieke dokters. De Nederlandse homotherapie moet alvast niet onderdoen. Gaan we anno 2012 de opgebouwde en zuurverdiende ruimdenkendheid opnieuw inruilen voor een extreem haatdragende en homofobe maatschappij? (lf)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234