Zondag 21/07/2019

"Hoge cholesterol veroorzaakt geen hartaandoeningen, medicatie heeft dus geen zin"

Beeld thinkstock

In tegenstelling tot wat we altijd geloofd hebben, veroorzaakt een hoge cholesterol volgense een nieuwe studie géén hartaandoeningen. Cholesterol proberen te verlagen met medicatie om zo de kans op hart- en vaatziektes te verminderen, is dus tijdverlies. Dat bevestigt een internationale groep van experts.

Uit een groot onderzoek bij 70.000 mensen bleek dat er geen link is tussen een "slechte" LDL-cholesterol (Lage-Dichtheids-Lipoproteïnes) en vroegtijdige overlijdens bij 60-plussers door cardiovasculaire aandoeningen. De studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open, ontdekte dat 92 procent van de mensen met een hoge cholesterol zelfs langer leven.

De onderzoekers die tot de verbazende resultaten kwamen, roepen op tot een verandering van doktersadviezen. Nu worden hartaandoeningen en vernauwingen van de slagaders vaak behandeld met cholesterolremmers. Maar volgens de onderzoekers wordt het nut van die medicatie sterk overdreven.

Sceptisch

Verschillende wetenschappers reageren heel sceptisch op de onderzoekresultaten van hun collega's. Zo wordt een hoge cholesterol vaak veroorzaakt door een ongezond dieet of door roken. "Er zijn andere studies die aantonen dat hoge cholesterol verlagen, wél de kans op hartziektes verlaagt", zegt scepticus Dr Tim Chico. "Ik schat die studies hoger in dan dit onderzoek."

Ook het British Heart Foundation stelt het onderzoek in vraag. Zij benadrukken dat de link tussen een hoge LDL-cholesterol en overlijdens bij oudere mensen moeilijker vast te stellen is. "Wanneer mensen oud worden, zijn er meer factoren die de gezondheid beïnvloeden", klinkt het.

"Medicatie is totaal tijdverlies"

Dr Malcolm Kendrik, co-auteur van de studie, wist dat de resultaten heel wat controverse zouden veroorzaken. Maar hij beklemtoont dat de resultaten heel grondig werden onderzocht. "We hebben ontdekt dat oudere mensen met een hoge, of zogezegd "slechte", cholesterol, langer leven en minder te kampen hebben met hartaandoeningen.

Ook Sherif Sultan, hartchirurg en professor aan de University of Ireland, werkte mee aan de studie. Hij noemt cholesterol een van de "meest vitale" molecules in het lichaam. "Cholesterol voorkomt infecties, kanker, spierpijn en andere aandoeningen bij oudere mensen. De cholesterol verlagen met medicatie om hartaandoeningen te voorkomen bij 60-plussers, is totaal tijdverlies."

Hoofdauteur Dr Uffe Ravnskoc, voormalig professor niergeneeskunde aan de Lund University in Zweden, bevestigt dat er helemaal geen reden is om hoge LDL-cholesterol te verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden