Donderdag 30/06/2022

Drie vragen

Hoe Zoo Antwerpen dieren helpt te daten: ‘Als we zien dat Paars plots op wandel is met Eddy, denken we: ‘t zal om te oefenen zijn’’

Jan Dams.  Beeld rv
Jan Dams.Beeld rv

Speciale lampen installeren, zodat koningspinguïns van elkaar kunnen zien of ze geschikt zijn als partner? Check! ‘En nu vol spanning afwachten tot het kweekseizoen deze zomer’, lacht Jan Dams, coördinator dierenzorg bij Zoo Antwerpen.

Jan Devriese

Een roodlichtdistrict, dat kennen wij mensen natuurlijk. Bestaat dat dus ook bij de koningspinguïns?

“Het ligt toch een beetje anders. Toen het verblijf van de koningspinguïns gerenoveerd moest worden, omdat we onder meer het onderwaterzicht wilden verbeteren, hebben we contact opgenomen met andere zoos om ideeën op te doen. Een Amerikaanse zoo suggereerde om nieuwe belichting te gebruiken: lep-lampen (light emitting plasma, JD), die ook uv-licht uitstralen. Dat licht toont verkleuring van delen van de snavel, en onder meer daaraan kan een koningspinguïn zien of zijn soortgenoten geslachtsrijp zijn. Je mag niet vergeten dat vogels anders zien dan mensen: voor ons, bijvoorbeeld, flikkert een tl-lamp soms, voor een vogel flikkert die áltijd.”

Jullie hebben dus die lampen geïnstalleerd. En nu?

“Wachten, hé. (lacht) We wachten vol spanning af tot het kweekseizoen, deze zomer – zien of er meer eieren bevrucht zijn. Nu, die technische middelen zijn hulpmiddelen. We halen ook veel bruikbare informatie uit de beelden van camera’s die constant registreren en uit de dagelijkse observaties door de verzorgers; zij kennen hun dieren door en door. Dan merken we bijvoorbeeld dat Paars – een pinguïn die we zo noemen omdat hij een opvallende paarse streep heeft – niet staat waar hij normaal staat. Even later zien we plots dat hij op wandel is met Eddy. Dan weten we: die gaan straks waarschijnlijk een beetje oefenen. Ja, twee mannetjes. Dat gebeurt, in afwachting dat ze een vrouwtje vinden. Alle beetjes helpen, hé.”

Met die lep-lampen willen jullie de koningspinguïns dus een beetje helpen bij het daten. Gebeurt zoiets ook bij andere dieren in de Zoo?

“Absoluut. Met voeding, bijvoorbeeld: zo krijgen vogels in het voorjaar extra insecten; en voor de papegaaien is er een gevarieerd dieet, eerder mager eten in de winter, en rijk in de zomer. Of via subtielere steuntjes, zoals bij de monniksgier. Bij die vogel is de partnerkeuze essentieel – en het legsel bestaat maar uit één ei. Dus, wat doen wij? We brengen jonge mannetjes en vrouwtjes samen in een heel grote volière in Planckendael. Dan gaan we die observeren. En als we vaststellen dat er tussen een mannetje en een vrouwtje ‘iets’ is, dat die twee goed met elkaar kunnen opschieten, dan gaan we ze samen in een aparte volière zetten, en voorzien we ze van extra nestmateriaal en extra voeding. En dan: wachten, hé. (lacht)

“In alle ernst: de Zoo Antwerpen is de Europese stamboekhouder voor de monniksgier, de coördinator van kweekprogramma’s. Wij mogen die dieren in Europa in het wild uitzetten, en de monniksgier is een bedreigde soort, dus zijn die kweekprogramma’s belangrijk. Ook voor de okapi zijn wij stamboekhouder, wereldwijd. (Antwerpen was de eerste zoo ter wereld die okapi’s had, in 1919, JD) En dus ook bij die dieren doen we er alles aan om een vrouwtje dat vruchtbaar is samen te brengen met een mannetje. Ons werk is goed voor de dieren, en we zijn er dan ook best wel trots op.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234