Assassin's Creed
Hoe Parijs tot leven komt in 'Assassin's Creed: Unity'
Volgende week verschijnt 'Assassin's Creed: Unity', de zevende aflevering uit Ubisofts reeks historische thrillers over de eeuwenlange strijd tussen twee geheime genootschappen. De setting is vanzelfsprekend opnieuw een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis, en het decor is - voor het eerst in drie jaar tijd - terug een grote wereldstad: Parijs, namelijk, ten tijde van de Franse Revolutie. De negen Ubisoft-filialen die bezig zijn geweest aan de game, hebben kosten noch moeite gespaard om die stad zo levendig mogelijk ten tonele te voeren op je gameconsole.
Een jaar en twee maanden lang, of 5.000 werkuren, priegelde artieste Caroline Miousse aan een accuraat 3D-model van de Notre Dame, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Parijs, voor 'Assassin's Creed: Unity'. Die game, de zevende alweer in de reeks, zet een queeste verder die in 2007 werd ingezet met de eerste 'Assassin's Creed', en de speler doorheen de afgelopen jaren in Jeruzalem, Damascus en Akko bracht (ten tijde van de vierde Kruistocht), Firenze en Venetië (tijdens de Renaissance), Rome (onder het bewind van de Borgia-familie), Constantinopel (het huidige Istanboel, bij de opkomst van het Ottomaanse Rijk), de Amerikaanse Oostkust (geteisterd door de Onafhankelijkheidsstrijd), en het Caraïbisch gebied (toen daar piratenstaatjes werden gesticht).
En nu is dus het Parijs aan het einde van de achttiende eeuw aan de beurt, tijdens de Franse Revolutie. 'Assassin's Creed: Unity' zal uitsluitend worden gespeeld op de twee nieuwe, krachtigere gameconsoles, waardoor de stad er gedetailleerder zal uitzien dan de vorige. Daar moeten dus artiesten als Miousse voor zorgen. "Het kostte me al drie weken om het interieur van de Notre Dame op te dirken zoals het eruitzag tijdens het tijdperk van de Revolutie", zegt ze.
Twee tijdperken
Wat het wellicht nog lastiger maakt, is dat de speler Parijs in 'Assassin's Creed: Unity' tijdens twee verschillende tijdperken zal bezoeken. In een recente trailer toonden de makers een korte glimp op een 'tijdsanomalie', waarin het nieuwe hoofdpersonage Arno Dorian terechtkomt, en die hem plotseling in het Parijs van Wereldoorlog II doet belanden (met, jawel, de Eiffeltoren als nieuw monument).
En het is niet dat de protagonist niets omhanden had tijdens het tijdperk waarin hij geboren is. De 21-jarige Dorian, een krachtige, recht-voor-de-raapse geadopteerde zoon van een edelman, krijgt in de plot van 'Assassin's Creed: Unity' de moord op zijn adoptievader in de schoenen geschoven, en trekt van Versailles naar de Parijse onderwereld, waar hij terechtkomt in de gebeurtenissen van de Franse Revolutie en de eeuwenlange strijd tussen de Assassijnen en de Tempeliers, die wordt verdergezet in de schaduwen van die historische omwenteling.
Veel en goed volk
Het Parijs waarin Ubisoft je als speler doet terechtkomen in de game, is levendiger dan ooit, zegt 'creative director' Alex Amancio. Waar er in de voorgaande delen in het beste geval een paar honderd mensen tegelijkertijd op straat rondhangen, loopt dat in 'Assassin's Creed: Unity' op tot 5.000, en bij speciale gebeurtenissen als de bestorming van de Bastille zelfs het dubbele van dat aantal.
"Ons Parijs is enorm, en krioelt van de activiteiten", zegt Amancio. "Er zijn enorme volksmassa's, meer gebouwen waar je binnen kunt lopen, ondergrondse netwerken, en we hebben er een systeem van gemaakt, waarin je als speler door een rijke 'zandbak' loopt, met vele avonturen en beloningen. Om ervoor te zorgen dat die wereld ook geloofwaardig is, hebben we Parijs levendiger gemaakt dan eender welke eerdere Assassin's Creed-stad die we hebben gebouwd."
Net als in de eerdere afleveringen, waarin je als speler historische figuren als Leonardo Da Vinci en George Washington tegen het lijf liep, zitten er ook belangrijke personages in 'Unity'. Je komt bijvoorbeeld Maximilien de Robespierre tegen, de revolutionaire strijder die vooral na de Revolutie radicaliseerde en een schrikbewind ging voeren. Maar je zult ook de twintigjarige Napoleon Bonaparte opmerken in de straten van Parijs, die tijdens zijn jonge jaren een eerste 'date' aanvat met zijn geliefde Joséphine de Beauharnais. Het zijn figuren waarvan je vaak een andere kant zult leren kennen dan de geschiedenisboeken, zegt Amancio.
"De Franse Revolutie was geen 'nette' opstand. Er waren heel wat verschillende strekkingen tijdens deze periode, en een grote meerderheid van degene die bestonden aan het begin van de Revolutie waren tegen het einde van de omwenteling verdwenen. De gematigden, bijvoorbeeld, werden dikwijls geëxecuteerd door de radicalen. Hoe verder de Revolutie vorderde, hoe extremer ze werd, en tot vandaag zijn historici het nog niet eens over hoe het allemaal precies in zijn werk gegaan is. In 'Assassin's Creed: Unity' zal de speler merken dat er een geheimzinnige entiteit aan de touwtjes trekt, en de verschillende strekkingen manipuleert."