Zaterdag 14/12/2019

Vraag van de week

Hoe ongezond is snel en met weinig aandacht eten?

Beeld Getty Images

Fransen en Spanjaarden staan erom bekend uitgebreid te lunchen. Nog niet zo lang geleden was dat ook hier zo, maar tegenwoordig eten steeds meer Belgen tussen de middag even snel uit de broodtrommel, soms zelfs terwijl ze doorwerken. Is dat eigenlijk wel oké?

Tijd nemen om te eten? ’s Middags bestellen we vaak rap-rap een broodje, dat we opeten terwijl we onze inbox checken. En ’s avonds gebeurt het ook al steeds minder vaak dat we er uitgebreid voor gaan zitten.

Overgewicht is het eerste gezondheidseffect waaraan je denkt als het over te snel eten gaat. Er zijn veel onderzoeken die daarop wijzen. Zo lieten Nieuw-Zeelandse onderzoekers meer dan honderdduizend vrouwen van middelbare leeftijd een vragenlijst invullen over eetgewoontes. Na correctie voor andere risicofactoren voor overgewicht zoals levensstijl, leeftijd, etniciteit en lichaamsbeweging, bleek dat snelle eters vaker te zwaar zijn.

Amerikaanse diëtisten vonden soortgelijke resultaten en een Japanse studie bij mannen en vrouwen toonde aan dat snelle eters een hogere body mass index (BMI) hebben. Het International Journal of Obesity onderzocht in 2015 deze drie en nog twintig vergelijkbare studies en besloot dat snelle eters vaker overgewicht hebben.

Genieten

Voor voedingswetenschapper Guido Camps is er geen twijfel mogelijk: snelle eters nemen meer calorieën in. Dat kan op termijn inderdaad tot overgewicht leiden. De oorzaak van te snel eten is vaak afleiding. “Als je op het station al lopend een snack wegwerkt, gaat dat veel sneller dan als je er rustig voor zou gaan zitten.” Wie de tijd neemt voor een maaltijd, proeft beter en geniet meer. Dit zorgt ervoor dat je langzamer en dus minder eet.

Die snelle snack al rennend naar het perron bevat evenveel calorieën als de snack waar je de tijd voor neemt. Snel eten is op zich dan ook niet ongezond, benadrukt Camps. Een snelle eter krijgt evenveel calorieën binnen als een langzame, zolang de porties gelijk blijven. “Maar hier ligt het probleem: het duurt even voor je verzadigd raakt. Haastige eters zullen daarom grotere porties kunnen wegstouwen in hetzelfde tijdsbestek.”

Daarom zijn frisdranken beruchte dikmakers: het kost weinig tijd om een glas cola achterover te slaan, waardoor je niet het gevoel hebt dat je een caloriebom achter de kiezen hebt en makkelijk meer kunt eten en drinken.

Te snel eten kan dus indirect leiden tot overgewicht.

Schranspartij

En uitgebreid lunchen in een restaurant, heeft dat nog negatieve effecten? Is het wel goed om meteen te gaan werken na een flinke lunch? Volgens Camps kan het doorgaans geen kwaad om op een volle maag aan de slag te gaan. Degenen met een zittend beroep zullen daar weinig last van hebben. Als je sport, is het verstandig je lichaam even de tijd te geven, een uur na een gemiddelde maaltijd.

En wat met de buikpijn die je voelt na een flinke schranspartij? Meestal niet gevaarlijk, zegt Camps, maar wel een signaal dat je maag overvol zit en je het de volgende keer wat rustiger aan moet doen.

Of de Franse en Spaanse lunchgewoontes gezonder zijn dan die van ons, is moeilijk te zeggen. Er zijn ontelbaar veel culturele factoren die de volksgezondheid kunnen beïnvloeden. Maar gezellig en lekker zijn ze natuurlijk wel, die lange lunches.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234