Maandag 22/07/2019

De dag van

Hoe groot is de kans dat je ooit een voet op de maan zet?

Deze Tesla werd door de Falcon Heavey-raket van Space X in de ruimte gelanceerd, met achter het stuur MoonMan. Beeld Photo News

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Moon Day.

Het is vandaag donderdag, maar ook maandag. Hoe dat komt? We vieren vandaag 20 juli 1969. "One small step for (a) man, one giant Leap for mankind." Met die woorden zorgde Lance Armstrong ervoor dat niemand ooit nog zijn naam zou vergeten. Verschoning: Neil Armstrong. De boerenzoon uit Ohio werd op die historische dag de eerste man die een op de maan zette. Als gezagvoerder van Apollo 11 viel die eer hem te beurt. Een kwartier na hem volgde zijn adjudant Buzz Aldrin. Het derde crewlid, Michael Collins, mocht niet buitenspelen.

Naar schatting 450 miljoen mensen volgden de maanlanding live op televisie. Zij waren getuige van een van de meest historische momenten uit onze recente geschiedenis. Kinderen over heel de wereld droomden ervan ooit hetzelfde mogen te doen. Maar hoe groot is de kans eigenlijk, dat je ooit een voet op de maan mag zetten?

Los van huidige evoluties en droombeelden van burgerruimtevaart: bijzonder klein. Tot nu toe wandelden volgden slechts 10 mensen het voorbeeld van Armstrong en Aldrin, allemaal Amerikanen, allemaal mannen. Als eerbetoon, hun namen: Pete Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan, and Harrison Schmitt.

Elon Musk

Een minder exclusieve groep bestaat uit de paar dozijn mensen die ooit op de maan zijn geland. Tot nu toe landden 67 missies succesvol op de maan. Dat gebeurde onder leiding van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Europees Ruimteagentschap, Japan, India of China. Zelfs al haal je het maanoppervlak, dan nog heb je veel geluk nodig om er effectief rond te kuieren.

Maar toch is er misschien hoop. De voorbije decennia zwakte de interesse in de maan wat af. Avonturiers hebben hun blik volledig op Mars gericht. Al is dat tij nu weer wat aan het keren. Zo wil ook Israël volgend jaar landen op de maan, met hulp van die dekselse Elon Musk. Als dat lukt, staat de deur voor burgerruimtevaart weer op een iets grotere kier. Wie weet, kan u toch ooit uw moonboots nog eens van zolder halen.

'One small step for man, one giant leap for mankind'. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden