Donderdag 09/04/2020

Koffie

Hoe goed is uw koffie echt? Gentse onderzoekers kunnen dat nu meten

Beeld Getty Images

Wat is nu een goeie koffie? Daarover bestaat heel wat discussie. De een heeft hem liever met een klontje suiker, de ander met veel melk, of sommigen zelfs gewoon puur. Maar Gentse wetenschappers hebben nu een methode ontwikkeld om kwaliteitskoffie te onderscheiden. 

Omdat de huidige methode om kwaliteitskoffie te onderscheiden subjectief is en te veel tijd kost, er moet namelijk door een panel geproefd worden, hebben wetenschappers aan de Universiteit Gent een spectrometrische methode ontwikkeld. Dat meldt de UGent.

Koffie wordt zowel op smaak als fysische eigenschappen beoordeeld: meer dan 75 op 100 duidt op een exclusieve kwaliteitskoffie. "Binnen deze kwaliteitskoffie worden, na bijkomende sensorische analyses, twee klassen onderscheiden: koffie van het allerhoogste niveau (Q1; met een specialty score van minimum 85 op 100) en koffie van het tweede hoogste niveau (Q2; met een totale score tussen 80 en 85 op 100)", zegt professor Pascal Boeckx (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen).

De huidige procedure kost te veel tijd en is subjectief, waardoor een spectrometrische methode ontwikkeld werd om te bepalen of een koffie binnen het kwaliteitsniveau valt. "Groene koffiebonen worden vermalen en door middel van infraroodlicht geanalyseerd op hun chemische samenstelling", verduidelijkt Boeckx het proces.

Correctere prijs voor koffieboeren

"Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum: een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. Training van deze spectra door middel van koffies met een gekende kwaliteitsscore, laten toe de kwaliteit van nieuwe koffiestalen te voorspellen."

De nieuwe methode moet ervoor zorgen dat koffieboeren een correctere prijs krijgen voor hun product. "Individuele koffieboeren krijgen niet altijd de correcte prijs voor hun koffie, omdat ze hun bessen aan een standaardprijs verkopen aan opkopers. Het zijn de opkopers die de kwaliteit van de koffiebessen laten bepalen en dus winst maken wanneer het kwaliteitsniveau hoger blijkt dan waarvoor de koffieboer zijn bonen aan hen had verkocht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234