Vrijdag 19/04/2019

De dag van

Hoe druk wordt het in 2100 op aarde?

Op 31 oktober 2011 werd het pasgeboren meisje Nargis benoemd tot de symbolische 7 miljardste mens op aarde. Zij zag het levenslicht in India, binnenkort het meest bevolkte land ter wereld. Beeld AP

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Wereldbevolkingsdag.

Ja, het is Vlaamse feestdag, maar daar leest en hoort u vandaag nog meer dan genoeg over. Vandaag is evenzeer Wereldbevolkingsdag. Die werd in 1987 in de wereld geroepen door de Verenigde Naties. Die wil daarmee de aandacht vestigen op de overbevolking van onze planeet. We zijn namelijk met veel te veel op deze aardkloot. Volgens de wereldbevolkingsklok zijn we nu met zo’n 7,6 miljard and counting. Hoeveel het er precies zijn, kunt u hier live volgen. En hier zelfs in beeld. 

Dat die wereldbevolking de voorbije decennia exponentieel is gestegen, weet u uiteraard ook. Toch zijn enkele cijfers handig om de verhoudingen te schetsen. Rond het jaar 1800 waren er ongeveer één miljard mensen op de planeet. Het heeft onze volledige menselijke geschiedenis geduurd om dat miljard te bereiken. 130 jaar later, in 1930, zaten we al aan twee miljard. Nog eens 30 jaar later (1960) was nummer 3 een feit. In 1974 en 1987 kwamen er ook telkens een miljard mensen bij. De teller stond toen op 5 miljard. De voorbije 31 jaar deden we er dus ongeveer 50 procent bij.

Schijnt er licht aan het einde van de tunnel? Waarschijnlijk niet. Volgens alle mogelijke prognoses blijft de wereldbevolking fel toenemen. Maar hoe fel dan? Volgens de Verenigde Naties ronden we in 2023 de kaap van 8 miljard. Tegen 2050 zitten we ongeveer aan 10 miljard en heeft India China al ingehaald als meest bevolkte land ter wereld. Nigeria is dan al over de VS gesprongen als nummer 3 op die lijst.

Heel goed nieuws is dat allemaal niet. "Ik maak me echt zorgen", zei Peter Singer, professor bio-ethiek aan de Princeton-universiteit, onlangs nog tegen deze krant. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.