Maanlanding
Hoe de eerste astronauten op de maan iconen van de popcultuur werden
De eerste astronauten op de maan waren getraind om wetenschappelijke foto’s te nemen. Maar eenmaal terug op aarde werden sommige van hun ‘lichtere’ beelden heuse iconen van de popcultuur.
De astronauten van de Apollo 11 - Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins - waren niet getraind om foto’s van elkaar te nemen, maar toch werden net die beelden de populairste, zegt Jennifer Levasseur, curator van het departement ruimtevaartgeschiedenis van het Smithsonian National Air and Space Museum aan Reuters. “De foto’s van mensen waren wat het echt maakte voor iedereen op aarde. Doordat we onszelf in hun plaats konden stellen, konden we het ook min of meer begrijpen.”
Vijftig jaar geleden verzamelden heel wat mensen afdrukken van de iconische beelden van de mannen op de maan. Armstrong had de reflex om Aldrin te fotograferen toen die alleen op de maan stond, en vroeg hem via de radioverbinding om zich om te draaien voor de foto. Die vormde de basis voor Andy Warhols gekleurde prints ‘Moonwalk’.
Ook een andere foto van Aldrin, waarop hij afgebeeld staat met de Amerikaanse vlag, werd wereldberoemd. MTV gebruikte die in 1981 bij de lancering. De muziekzender gebruikte de foto om zichzelf te promoten, en verving de vlag door zijn eigen logo.
Familiekiekjes
De beroemde maanfoto’s werden vastgelegd op camera’s die speciaal daarvoor werden ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Hasselblad, en die op de borst van de astronautenpakken werden gemonteerd. Het enige wat de astronauten moesten doen, was hun lichaam in de juiste richting draaien, eventueel enkele instellingen aanpassen en afdrukken.
De drie bemanningsleden van de Apollo 11 werden aangemoedigd om voor hun ruimtereis te oefenen, en de camera’s bijvoorbeeld mee te nemen op familievakanties om de werking van het atypische toestel onder de knie te krijgen.
Armstrong, de eerste man op de maan, en Aldrin hadden één camera voor hun maanwandeling, en waren aanvankelijk van plan om die te delen. Maar uiteindelijk had Armstrong hem gedurende het grootste deel van de tweeënhalf uur durende wandeling bij. Gevolg daarvan is dat Aldrin op de meeste foto’s van de maanlanding staat.
Dat viel de NASA achteraf op: ze hadden heel wat moeite om een foto te vinden waarop de eerste man die voet zette op de maan ook effectief, welja, voet zet op de maan.