Zondag 08/12/2019

Hittegolf

Hitteplan schakelt versnelling hoger

Kinderen genieten van het zomerweer. Speelpleinanimatoren krijgen de vraag om zoveel mogelijk activiteiten binnen te organiseren. Beeld Wouter Van Vooren

Vandaag is het genieten van de zomer, morgen doen we er tegen wil en dank nog een schepje bovenop. Daar komt de overheid dus weer, met haar vriendelijke verzoeken om genoeg te drinken en om de buren in de gaten te houden. Maar kennen we het klappen van de zweep nu niet stilaan?

De eerste hitte van de zomer, met middagtemperaturen tussen de 29 en 35°C, zagen we al even aankomen. Van paniek dus geen sprake bij het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat toeziet op de uitvoering van het hitteplan. Woordvoerder Joris Moonens: "We weten perfect wat er moet gebeuren, want de afgelopen jaren zijn die perioden van hitte een vaste afspraak geworden. Tijdens de fase van verhoogde waakzaamheid, waar we morgen waarschijnlijk naar zullen switchen, is het vooral een kwestie van waarschuwen. We roepen de bevolking op om warmte en zon te vermijden, om geen zware inspanningen te doen tussen elf uur 's morgens en tien uur 's avonds - haal het dus liever niet in je hoofd om te gaan joggen 's middags."

Vaste prik

Genoeg drinken. De ramen dichthouden. Die waarschuwingen zijn vaste prik geworden, en stilaan kunnen we ze blindelings mee afratelen. Maar even opfrissen kan absoluut geen kwaad, zo klinkt het bij Zorg en Gezondheid. Het sterftecijfer bij 65-plussers stijgt nog altijd aanzienlijk tijdens een hittegolf, dat bleek vorig jaar nog uit een rapport over 10 jaar hittegolf- en ozonpieken van de Nationale Cel Leefmilieu-Gezondheid. De hittegolf waar we nu voor staan, is bovendien van een niveau dat we al vijf jaar niet meer gezien hebben. De laatste keer dat het zo lang zo warm was, was in 2010.

Het hitte- en ozonplan staat al een aantal jaar op punt. De eerste stenen ervan werden gelegd na augustus 2003, toen een nooit eerder geziene hittegolf Europa teisterde, met dagenlange maximumtemperaturen boven de 37°C en een luchtkwaliteit beneden alle peil.

De zomer van 2006was er nog eentje om niet snel te vergeten. Ook toen leidde het geen twijfel dat er een verband bestond tussen de hogere sterftecijfers en dito temperaturen.

Daarom gaat er nu veel aandacht naar bijvoorbeeld kinderen, die minder goed gewapend zijn tegen de overenthousiaste zon.
Speelpleinanimatoren krijgen de vraag om zoveel mogelijk activiteiten binnen te organiseren, en om vooral niet te overdrijven met spelletjes waar veel fysieke inspanning bij komt kijken.

Water met grenadine

Een andere kwetsbare groep zijn de ouderen. Laetitia Vinck, kwaliteitscoördinator bij woonzorgcentrum Sint-Carolus in Ternat: "Bij de koffieronde bieden we extra water aan, eventueel met grenadine - sommige bewoners hebben dat liever. En ook de keuken bereidt zich voor. Zo zijn er ijsjes in huis, en voorzien we extra's als watermeloen. Onze zorgmedewerkers letten er dan weer op dat de bewoners luchtige kledij uitkiezen. Da's minder logisch dan het lijkt. Veel ouderen hebben niet zo'n realistisch beeld van hoe warm het precies is, en trekken bij wijze van spreken drie pulls boven elkaar aan wanneer de thermometer 30 graden aangeeft.

"Ik zou ook graag een warme oproep lanceren om te zorgen voor oudere mensen die nog thuis wonen. Veel ouderen hebben minder dorst, bij hen kan het nuttig zijn om hen aan te sporen om wat meer te drinken. En heb je een alleenstaande buurvrouw op leeftijd, check dan nu en dan eens of ze niets nodig heeft van de winkel. Als het zo warm is, komt zo iemand namelijk beter niet buiten overdag."

De hittegolf zou aanhouden tot het weekend. Maandag kunnen we hopelijk weer ademhalen, dan wordt het ergens halfweg de 20 graden.

Kinderen genieten van het zomerweer. Speelpleinanimatoren krijgen de vraag om zoveel mogelijk activiteiten binnen te organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234