Zaterdag 24/08/2019

Video

'Hissgate': wat is dat vreemde sissende geluid dat uit de iPhone 7 komt?

Enkele gebruikers van een nieuwe iPhone 7 maken melding van een vreemd geluid dat vooral optreedt wanneer hun telefoon zwaar belast wordt. Het gaat om een sissend geluid, dat je duidelijk kan horen in bovenstaande video. In navolging van fenomenen als Bendgate en Antennagate spreken sommigen al van Hissgate.

Het sissend geluid zou komen van de achterkant van de telefoon, ter hoogte van het Apple-logo. Aangezien daar de processor zit, is de kans groot dat het geluid daarvan komt. Gebruikers melden bovendien dat het sissen luider wordt wanneer hun telefoon zwaar belast wordt, zoals tijdens het gamen of een eerste installatie.

Aangezien het geluid niet uit de richting van de luidspreker komt, lijkt een interferentie daar onwaarschijnlijk. De vrees dat het geluid komt van een oververhitte batterij, de Samsung Note 7 indachtig, lijkt ook ongegrond.

Niets aan de hand?

Stephen Hackett van 512 Pixels was de eerste die een klacht over het sissen tweette naar Apple. Hoewel hij van de klantenservice te horen kreeg dat zijn toestel moest worden vervangen, is er volgens techsite Ars Technica waarschijnlijk niets aan de hand.

Het gaat vermoedelijk om geluid dat wordt veroorzaakt door trillingen van elektromagnetische spoelen, die kunnen resoneren met andere delen van de telefoon. Een dergelijk geluid vind je terug in ongeveer alle elektronische apparaten.

Beeld REUTERS

Andere toestellen

Nadat de berichten over het sissend geluid naar buiten kwamen, meldden andere gebruikers een gelijkaardig geluid bij eerdere iPhones en ook een paar Samsungtelefoons. Applesite iMore en techsite Engadget deden ook een test, en stelden vast dat het geluid niet anders was in aard of volume dan die in gelijkaardige toestellen.

"Tot voor kort ging het om het soort probleem dat beperkt was tot computers", weet ook The Verge. "Als het erger is op sommige iPhone 7's dan op eerdere toestellen, is het mogelijk gewoon omdat de A10-processor zelf krachtiger is."

Het is dus waarschijnlijk niets om je druk over te maken, besluit Ars Technica. Tenzij het sissen zo luid is dat het storend wordt. En in dat geval kan je inderdaad proberen je toestel te laten vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden