Vrijdag 27/01/2023

Hier zijn ze dan: de 2009 Nobelprijzen voor idioten

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

In Harvard zijn de winnaars bekend gemaakt van de IgNobelprijzen. De IgNobelprijzen zijn een parodie op de Nobelprijs en worden ieder jaar in de herfst, een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars, uitgereikt. Ze belonen wetenschappers voor compleet geschift, dwaas en volstrekt idioot (wetenschappelijk) onderzoek en worden overhandigd door echte Nobelprijswinnaars.

In de categorie Openbare Gezondheid wonnen Elena Bodnar, Raphael Lee en Sandra Marijan uit Chicago, Illinois. Ze vonden een beha uit die "in gevallen van nood" omgevormd kan worden tot twee gasmaskers.

De prijs voor Literatuur ging naar de politie van Ierland. Die schreven een zekere Prawo Jazdy meer dan vijftig pv's voor ondermeer te snel rijden. Prawo jazdy betekent rijbewijs in het Pools.

Vrede is een flesje op uw kop
De IgNobelprijs voor de Vrede gaat naar een Zwitsers vijftal. Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali en Beat Kneubuehl van de universiteit van Bern kregen hem naar aanleiding van een baanbrekende studie waarin ze onderzochten of het beter is op het hoofd te worden gemept met een vol of een leeg flesje bier.

Als u nu denk dat we dit allemaal verzinnen: "Are Full or Empty Beer Bottles Sturdier and Does Their Fracture-Threshold Suffice to Break the Human Skull?" werd gepubliceerd in het aprilnummer van het Journal of Forensic and Legal Medicine (vol. 16, no. 3, April 2009, pp. 138-42).

Als u zich niet de moeite kan getroosten de studie te lezen, dan is dit de uitkomst: het doet in beide gevallen pijn, en het flesje, indien er hard genoeg mee geslagen wordt, zal uiteenspatten op het hoofd van het slachtoffer. Maar - en nu wordt het pas echt interessant - de lege spatten een fractie van een seconde later uiteen dan de volle flesjes. Door de druk van het bier, in combinatie met de kooldioxidetoevoeging (de prik dus).

Hyperinflatie voor beginners

De prijs voor Wiskunde gaat naar Gideon Gono, gouverneur van de nationale bank van Zimbabwe omdat "hij zijn volk leerde tellen". De Zimbawaanse economie heeft het hoogste krimppercentage en de hoogste inflatie ter wereld. In 2007 steeg de prijs voor een krant met 200.000% naar 3 miljoen Zimbabwe dollar (0,40 eurocent), voedselprijzen stegen nog sneller: de prijs van een kilo kip steeg 236.000 procent naar 15 miljoen Zimbabwe dollars (2 euro). In december 2008 werd door de heer Gideon Gono een bankbiljet van 10 miljard Zimbabwaanse dollar geïntroduceerd vanwege de hyperinflatie. De prijzen verdubbelden in die periode elke dag.

Crisis en koeien
De IgNobel voor Economie ging naar bekenden: de managers van Kaupthing Bank, Landsbanki, Glitnir Bank en de Central Bank of Iceland "wegens het demonstreren van hoe een heel kleine bank in recordtijd supergroot wordt en vice versa en in het proces een heel land failliet kan laten gaan."

Catherine Douglas en Peter Rowlinson van Newcastle University wonnen in de categorie Dierengeneeskunde. "Exploring Stock Managers' Perceptions of the Human-Animal Relationship on Dairy Farms and an Association with Milk Production" toonde eigenlijk gewoon aan dat koeien die door boeren een koosnaam worden gegeven meer melk geven.

Tequila
en vingerkootjes
Chemie was voor Javier Morales, Miguel Apátiga en Victor Castaño van de Universidad Nacional Autónoma de México. Zij toonden aan hoe je diamanten van tequila kan maken. Echt. Ze zijn wel maar duizendsten van een millimeter groot maar soit.

De prijs voor Geneeskunde is voor David Unger uit Thousand Oaks, Californië. Het is eigenlijk een lifetime achievement award: de man heeft zestig jaar lang de vingerkootjes van zijn linkerhand gekraakt en niet die van zijn rechtse om te onderzoeken of die vervelende gewoonte al dan niet tot arthrose en reuma leidt. Het antwoord blijkt: neen.

Zwangere vrouwen en panda-kaka

Fysica gaat naar Katherine Whitcome van de University of Cincinnati, Daniel Lieberman van Harvard University en Liza Shapiro van de University of Texas door uit rekenen en te verklaren waarom zwanger vrouwen niet omvallen. "Fetal Load and the Evolution of Lumbar Lordosis in Bipedal Hominins" verscheen in Nature, vol. 450.

Fumiaki Taguchi, Song Guofu en Zhang Guanglei van de Kitasato University Graduate School of Medical Sciences in Sagamihara, Japan, winnen de prijs voor Biologie. Zij toonden aan dat panda-uitwerpselen een composterende werking hebben.

De echte Nobelprijzen worden uitgereikt op 10 december. (mvl)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234