Maandag 24/02/2020

Storm op komst

Hier gaat het vandaag stormen

Beeld Tim Van Damme

Voorlopig kent september enkel zeer wisselvallige perioden en daar komt de eerste dagen geen verandering in. De overblijfselen van ex-tropische storm Henri zullen voor heel wat neerslag, harde wind en onweer zorgen in ons land. Dit is wat er ons vandaag te wachten staat.

We krijgen de komende uren te maken met een 'kanaalrat', een Atlantische stormdepressie die zich via het Kanaal naar de Belgische en Nederlandse kust zal verplaatsen. Kanaalratten zijn plots opstekende stormen die vaak hevige neerslag en sterke rukwinden met zich meebrengen. De naam hebben ze te danken aan de eigenschappen van een rat die zich ook sluipenderwijs voortbeweegt.

Stormachtig maar zacht

De zachte temperaturen van vandaag hebben we te danken aan twee overtrekkende warmfronten. Deze fronten zorgen tijdens de voormiddag voor een aanvoer van warme, onstabiele lucht, die zal reageren op het koufront dat vanaf de middag vanaf het zuiden door ons land zal trekken.

De meeste onstabiliteit bevindt zich in het westen en noordwesten van het land. Dat betekent dat deze regio het meest vatbaar is voor krachtige onweersbuien. Met wolkentoppen tussen 10 en 12 kilometer hoogte is er kans op hagelbuien waarbij de diameter van de hagelbollen kan oplopen tot 3 centimeter.

Gedurende de voormiddag is er kans op plaatselijke buien, mogelijk met een donderslag. De krachtige onweersbuien worden kort na de middag verwacht en kunnen in het westen aanhouden tot de vroege avond. Vanaf de late middag en avond zal het ook in het zuidoosten van het land zwaar stormen. Hier kan het tot laat op de avond onweren.

Grote kans op wateroverlast

Het wordt vooral uitkijken voor de hevige neerslag en harde rukwinden die momenteel door diverse weermodellen worden gesuggereerd. Plaatselijk kan er op korte tijd een grote hoeveelheid neerslag vallen waardoor wateroverlast een reëel gevaar kan vormen. In het westen en centrum van het land wordt er tot 20 liter neerslag per vierkante meter verwacht. Het noorden verwacht tot 30 l/m². Het zuidoosten van het land spant de kroon met een verwachting van 40 liter neerslag per vierkante meter.

Rukwinden tot 90 kilometer per uur

Niet alleen regen, onweer en hagel behoren tot het weerbeeld. De harde rukwinden zullen niet onopgemerkt voorbij gaan en kunnen oplopen tot 85 kilometer per uur. Aan zee kan het tegen de avond nog harder gaan waaien met rukwinden tot 90 km/u. Je parkeert je wagen dus best niet in de buurt van bomen.

De hoge windschering - veranderende wind in hoogte - in de lager gelegen luchtlagen zorgt voor een verhoogde kans op windhozen, die zich kunnen ontwikkelen op de overtrekkende, geïsoleerde stormcellen. Dit soort cellen vormt geen clusters en kunnen dus aanschouwd worden als lokaal.

Naar de avond verhoogt de kans op een squall-line in het zuidoosten van het land. Hier vormen de onweercellen een lijn op het overtrekkende koufront, waardoor ze aan kracht kunnen winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234