Maandag 17/02/2020

Weerbericht

Hier gaat het vanavond onweren

Beeld Stormcell.be

Vanmiddag wordt het uitkijken voor hagel- en onweersbuien in ons land. In de aanvoer van vochtige en onstabiele lucht uit het zuiden ontwikkelen boven Frankrijk enkele stevige buien die in de loop van de middag en avond over ons land zullen trekken. Zware windstoten en lokale wateroverlast wordt daarbij niet uitgesloten.

Na de buitjes en bewolking van afgelopen ochtend wordt het vanaf de middag overal zonnig en droog. Het kwik stijgt tot 18 graden aan de kust, 20 graden in de Ardennen en 23 graden elders. De wind waait zwak uit veranderlijke richting. De onstabiele lucht die vanuit het zuiden wordt aangevoerd, kan door de zonnewarming voor nog meer onstabiliteit zorgen. Hierdoor ontstaan er tijdens de namiddag opnieuw stapelwolken die zich verder zullen ontwikkelen tot onweersbuien.

Verwacht wordt dat er boven Frankrijk verschillende kleinere onweerscellen zullen ontstaan die tijdens hun ontwikkeling zullen clusteren om vervolgens ons land te doorkruisen. De onweerszone zal vrij traag over het land trekken waardoor lokale wateroverlast niet valt uit te sluiten. Vooral tijdens de late middag en avond is de kans op hagelbuien groot. Tijdens diezelfde periode kunnen de rukwinden oplopen tot 50 kilometer per uur. In ons land is de kans op onweer vooral het hoogst in het centrum en zuiden van het land en kunnen de buien tot laat op de avond aanhouden.

Beeld Stormcell.be

Tijdens de nachtelijke uren neemt de dreiging af en krijgen we opnieuw opklaringen. In het binnenland behouden we een zwakke wind uit veranderlijke richtingen. Aan de kust kan het tijdelijk iets harder gaan waaien. Het kwik daalt naar minima van 10 tot 16 graden en nevel of mistbanken zijn niet uitgesloten.

Zaterdag

Ook het weekend verloopt wisselvallig met kans op onweer. Zaterdagochtend begint op de meeste plaatsen droog. Enkel in het westen is er kans op een lokale bui. Het kwik stijgt tot 18 graden aan de kust, 21 graden in de Ardennen en tot 25 graden in het binnenland. Vanaf de middag komt er opnieuw een ontwikkeling van stapelwolken en onweersbuien op gang. Die zorgen tijdens de late namiddag en avond voor onweersbuien die gepaard gaan met hagel. Vooral in het centrum en oosten van het land is de kans op stevige onweersbuien groot.

Tijdens de doortocht van de buien kunnen er rukwinden voorkomen tot 50 kilometer per uur en net zoals vrijdag zullen de onweersbuien gestaag over het land trekken waardoor er opnieuw kans op wateroverlast bestaat.

Beeld Stormcell.be

Zondag

Zondag begint bewolkt en nevelachtig. In het westen en het centrum van het land blijft het zo goed als droog. In het zuidoosten is er nog kans op buien. Het wordt 18 graden aan zee, 16 in de Ardennen en 22 graden elders. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind die later uit noordwestelijke hoek zal waaien. De hele dag blijft het wisselend bewolkt en kunnen er onweersbuitjes voorkomen. Naar de avond toe worden die onweders vrij intens met opnieuw kans op wateroverlast en hagel. Vooral het centrum en oosten van het land moet zich voorbereiden op dit natuurgeweld.

Het begin van de volgende werkweek wordt eveneens wisselvallig en onweerachtig. Pas vanaf woensdag wordt het opnieuw droger en zonniger.

Beeld Stormcell.be
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234