Maandag 20/03/2023

NieuwsKlimaat

Hevige regenstormen, zoals die in Wallonië, worden 14 keer frequenter in Europa: ‘De wake-up call die we nodig hebben’

Pepinster werd vorige week zwaar getroffen door de overstromingen. Beeld Eric de Mildt
Pepinster werd vorige week zwaar getroffen door de overstromingen.Beeld Eric de Mildt

Intense, langzaam bewegende zomerstormen zoals boven de Ardennen zullen in Europa tot veertien keer frequenter voorkomen tegen het einde van deze eeuw. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Redactie en IPS

Wetenschappers van de Newcastle University en het Britse Met Office komen tot die conclusie op basis van gedetailleerde klimaatmodellen. Ze ontdekten dat stormen die langzamer bewegen leiden tot een grotere lokale hoeveelheid regen en zo het risico op plotse overstromingen sterk doen toenemen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters, vormt een tweede link tussen de klimaatverandering en de hevige neerslag. Eerder was al geweten dat de atmosfeer bij hogere temperaturen meer waterdamp kan opslaan en dus hevige neerslag kan veroorzaken. Nu blijkt dat ook trager bewegende stormen tegen 2100 veertien keer vaker zullen voorkomen. Zo kan hevige neerslag langer hetzelfde gebied teisteren.

Wake-up call

De auteurs van de studie verwijzen bij de publicatie van het rapport expliciet naar de catastrofale regenval in België en Duitsland. “Deze studie toont aan dat we naast de intensivering van de regenval ook een grote toename kunnen verwachten van langzaam bewegende stormen die het potentieel hebben voor hoge neerslagconcentraties”, zegt hoogleraar Lizzie Kendon van het Met Office. “Dit is zeer relevant voor de recente overstromingen in Duitsland en België, die de verwoestende gevolgen van dergelijke langzaam bewegende stormen benadrukken.”

Haar collega Hayley Fowler legt de link met de uitstoot van broeikasgassen. “Dit is, bovenop de huidige overstromingen in Europa, de wake-up call die we nodig hebben om verbeterde waarschuwings- en beheersystemen te ontwikkelen”, zegt hij. “En om meer rekening te houden met de klimaatverandering bij infrastructuurontwerpen, zodat we die robuuster maken tegen dergelijke zware weersomstandigheden.”

Voor de voorspelling gaan de onderzoekers uit van een scenario waarbij de uitstoot van broeikasgassen hoog blijft. “Dat de stormen veertien keer vaker kunnen voorkomen tegen het einde van deze eeuw, is een voorbeeld van de ernstige impact die we kunnen voelen als we onze uitstoot van broeikasgassen niet verminderen”, zegt Fowler.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234