China
Hevige overstromingen teisteren China: meer dan honderd doden en miljarden schade
Sinds het land in 1961 begon met het meten van neerslag zijn nooit eerder op zo veel plekken tegelijk zulke hoge waterniveaus voorgekomen. Meer dan vierhonderd rivieren in vrijwel het hele land zijn al overstroomd, of staan op het punt buiten hun oevers te treden.
Ook India, delen van Indonesië en Bangladesh staan blank door de moessonregens, maar in China is volgens de Chinese meteorologische dienst sprake van onvoorspelbaar extreem weer. De zware regens dit jaar ontstaan door opstijgende warme zeedampen boven de Zuid-Chinese Zee en de Indische Oceaan. Klimaatverandering kan dit fenomeen volgens de dienst versterken, evenals droogte elders in het land. Dit maakt China kwetsbaar voor klimaatverandering.
Al 31 dagen achter elkaar waarschuwen de autoriteiten in vrijwel alle Chinese provincies voor stortregens. Zware regenval en stormen drijven zeker tot zaterdag de waterstand in de al gezwollen rivieren en meren in vooral Zuid-China op tot gevaarlijke niveaus.
Nationale ramp
De overstromingen treffen uitgerekend provincies als Hubei, waar het coronavirus zwaar heeft huisgehouden. In provincie Anhui zijn zelfs de toelatingsexamens voor de universiteit twee dagen uitgesteld, iets wat alleen bij nationale rampen voorkomt.
In Zhejiang en andere kustprovincies in het stroomgebied van de Yangtze zet de bevolking zich schrap voor de enorme hoeveelheden water die richting het oosten komen. De afgelopen weken heeft dat water al de regio’s in het westelijke gebied van China’s belangrijkste rivier geteisterd.
Het waterpeil van de grootste dam ter wereld, de Drieklovendam, staat al geruime tijd ruim zes meter te hoog, maar de sluizen van de dam kunnen niet te vaak open omdat de reeds verdronken gebieden in de benedenloop van de Yangtze het water niet kunnen verwerken.
De weersvoorspelling blijft ronduit grimmig: als de stortbuien in het zuiden verminderen, trekt het extreme weer naar het verdroogde Noord-China.