Update
Hevig onweer zorgt voor wateroverlast
Het onweer heeft gisteren lelijk huisgehouden. In Bastogne is de bliksem ingeslagen op het dak van het Bastogne Historical Center, een museum gewijd aan de Slag om de Ardennen. In het Limburgse Riemst moest de brandweer uitrukken voor een brandje, terwijl in Charleroi heel wat straten onder water liepen.
Door de bliksem vatte een deel van het stervormige dak vuur. De brandweer van Bastenaken kwam ter plaatse en kon de brand blussen. Het museum wordt momenteel verbouwd. Het moet onderdak bieden aan een museum ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Dat vernieuwde museum opent in de loop van dit jaar de deuren.
150 oproepen in Namen
De provincie Namen behoorde volgens Franstalige media tot de meest getroffen regio's. De brandweer heeft afgelopen nacht de handen vol gehad door het onweer en de overvloedige regen in de regio. Er werden zowat 150 interventies geteld. De brandweerdiensten van Gembloers en Andenne en de Civiele Bescherming kwamen helpen.
Er liepen kelders en garages onder water, straten stonden blank en er waren modderstromen. Bij een garage van een dealer van Daf-vrachtwagens in de gemeente La Bruyère stond het water 1,5 meter hoog.
Man bevrijd
De brandweer van Charleroi heeft al een twintigtal oproepen gekregen nadat onweders over de regio trokken. Verschillende straten staan er blank. Een voertuig raakte geblokkeerd door het water op de Brabantkaai (Quai de Brabant) nabij een oprit van de ring. De brandweer moest de bestuurder van het voertuig bevrijden. Het water stond er een meter hoog. Een aantal kelders is ondergelopen.
Ook Waals-Brabantse gemeenten als Eigenbrakel, Tubeke, Walhain en Rixensart ontsnapten niet aan het onweer en de bijhorende wateroverlast. In Waver sloeg de bliksem in in twee woningen, wat ernstige schade veroorzaakte.
Limburg
In het Limburgse Riemst sloeg de bliksem in op het dak van een woning op de Iers Kruisstraat. Dakpannen en bakstenen werden losgeslagen. Het dak vatte ook even vuur. De brandweer van Bilzen had het brandje snel onder controle. Nadien moesten de spuitgasten het dak met zeilen dichtleggen.
De hevige regenbuien in Kanne bij Riemst veroorzaakten water en modder op enkele wegen. De brandweer spoot de smurrie van de straten. In Zonhoven kwamen ook enkele straten blank te staan, maar de huizen bleven gespaard.
Gemeentelijk rampenplan
Ook in het Vlaams-Brabantse Dworp, een deelgemeente van Beersel, zorgt het onweer voor wateroverlast. Onder meer de Zevenbronnenbeek is er buiten haar oevers getreden en heeft er omliggende straten als de Kerk- en Zevenbronnenstraat onder water gezet, net als verschillende woningen. Volgens de brandweer van Halle is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Op dit moment is er een vergadering van de crisiscel aan de gang.
Momenteel verplaatst de watermassa zich stroomafwaarts richting Huizingen en Lot, twee andere deelgemeenten van Beersel. In Alsemberg en Dworp is het water inmiddels grotendeels weggetrokken, maar stroomafwaarts is ondertussen het industrieterrein van Lot onder water komen te staan. Casaer en zijn medewerkers lieten op diverse plaatsen op straten en kruispunten in Huizingen en Lot preventief zandzakken aanbrengen.
Volgens Casaer, die gisteren in de loop van de avond het gemeentelijk rampenplan afkondigde, is het probleem onder controle. Hij heeft er geen idee van hoeveel kelders in zijn gemeente onder water liepen.
"Psychologisch zeer zwaar"
Het is op een jaar tijd al de derde keer dat Beersel met zware wateroverlast kampt. "Het is psychologisch zeer zwaar voor de inwoners die keer op keer getroffen worden", aldus Casaer. Tegen de hevige regenbui, die gepaard ging met verschillende blikseminslagen (onder meer in het gemeentehuis), was volgens hem niets te beginnen.
Niet ver daar vandaan, in Dilbeek, is er eveneens ernstige wateroverlast geweest als gevolg van een hevig onweer rond zeven uur 's gisteren. De brandweer van Asse ontving een 40-tal oproepen wegens ondergelopen kelders. Vooral in de August Smetsstraat in Groot-Bijgaarden en de Peter Baeyenstraat in Itterbeek liepen verschillende woningen onder water. De problemen in Itterbeek waren deels het gevolg van twee beken die door de grote watertoevloed buiten hun oevers traden. Elders kwamen straten onder water te staan omdat de riolen het water niet konden slikken.
Brandweer Halle: 50 à 60 oproepen
Het onweer zorgde in de Vlaamse rand van Brussel niet alleen in Dilbeek en Beersel voor wateroverlast, maar ook in Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en in beperkte mate Drogenbos. De brandweer van Halle, die zowel in Beersel als in de drie faciliteitengemeenten tussenkwam, kreeg volgens een zegsman in totaal een 50 à 60 oproepen voor hulp.
"Vanuit Sint-Genesius-Rode kregen we een tiental telefoontjes om hulp bij ondergelopen kelders. We zijn onder meer moeten tussenkomen in de Vijverlaan, Stationsstraat en Dorpsstraat. Ook in Linkebeek liepen enkele kelder onder water. Daar spoelde het Koekoekspad, wat een voetgangersweg is, volledig weg. Ook in Drogenbos moesten we enkele ondergelopen kelders leegpompen", aldus een zegsman van de Halse brandweer.
Antwerpse Kempen
In Beerse sloeg de bliksem in op het dak van een woning aan de Antwerpseweg. Er vielen geen gewonden, maar het huis is voorlopig wel onbewoonbaar. In Rijkevorsel kreeg de brandweer een veertigtal oproepen voor ondergelopen kelders. Zowat het hele dorpscentrum stond een tijdlang blank. Iets voor middernacht waren nog steeds drie straten afgesloten vanwege de wateroverlast.